Het is zo’n groot huis dat ik vond dat ik het niet alleen voor mezelf mocht houden, dat ik er ook anderen moest laten van genieten”, zegt Jo Lepère, die in het hartje van de Brugse binnenstad een immens pand bewoont. “Dat betekende dat ik wat van mijn vrijheid moest prijsgeven, maar tegelijkertijd was het een nieuw engagement. En telkens als ik de commentaren in het gastenboek lees of lovende brieven krijg, weet ik dat ik goed bezig ben. Ook al ben ik heel zachtjes gestart: nog niet zo lang geleden kregen de twee gastenkamers die artistieke toets.”

Jo Lepère is enthousiast en content, zegt ze zelf, en de zon schijnt door het verandaglas. Het huis heeft niet alleen een monumentale entree, achteraan loopt een lange tuin tot aan een verstild stuk rei door. En die tuin wordt ’s zomers volop door de gasten gebruikt om er te ontbijten.

Een grote traphal leidt naar de beide kamers op de eerste verdieping, die de naam dragen van de kunstenaar die er zijn inspiratie mocht botvieren. In de Christine Steel-kamer beschreef de kunstenares de witte muren met drie verschillende teksten over elkaar, zodat ze nauwelijks leesbaar zijn. De onderste, lichtste tekst gaat over de geschiedenis van het huis, de tweede is een erotische tekst van Anaïs Nin, de derde een eigen creatie. Waar bewoners uit vorige eeuwen portretprofielen hebben achtergelaten, werd de muur ongemoeid gelaten. Het geheel oogt aantrekkelijk, sober en toch zeer persoonlijk, en werd gevuld met een hemelbed. In de kamer staat een kleine wastafel, naast de kamer is een eigen witbetegelde douche.

De tweede kamer baadt in tinten van blauw en groen waarop componist David Anne het idee van de big bang heeft uitgetekend: hoe uit de chaos eerst een onduidelijk lijnenspel en uiteindelijk door ordening de muziek ontstond. Hier bevindt de douchecel zich in de kamer, het toilet ernaast.

Jo Lepère citeert Rudolf Steiner: “Schoonheid maakt de mens tot mens.” Zelf ervaart ze vaak hoe de gasten tijdens of na het ontbijt loskomen en filosoferen, gevoed door de warme indrukken die het huis op hen heeft nagelaten. De varianten van rood in de living willen een weerspiegeling zijn van de rozen in de tuin, sommige van zeer oude rassen.

“Ik ben altijd graag onder de mensen geweest”, concludeert de gastvrouw. “De Chinezen zouden zeggen dat de gastenkamers een bevel uit de hemel zijn. Maar het is ook veel meer: deze plek wordt spiritueel door een warme mantel van geestdrift van vrienden gedragen.”

Art and Soul telt twee gastenkamers die 1700 fr. per kamer kosten voor twee gasten en 2200 fr. voor drie, inclusief ontbijt. Tegen 2002 wordt een derde ‘schrijverskamer’ gepland. Art and Soul, Oude Zak 47, 8000 Brugge.

Tel. 050-34 11 26 en 0477-99 51 72.

Pierre Darge / Foto’s Jan Verlinde

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content