Kleiner en beter

1

Er zijn veel champagnes van grote merken, maar de bubbels van kleinere familiale domeinen zijn vaak goedkoper én beter. Twaalf smakelijke tips voor de feesten.

1. Jean de la Fontaine ‘L’Éloquente’- 17,88 euro, dulst.be

Uitstekende prijs-kwaliteitverhouding van het familiale huis Baron Albert, sinds drie generaties; overwegend pinot meunier, aangevuld met chardonnay en pinot noir.

2. J. Charpentier ‘Tradition’- 21,50 euro, divino.be

Klein champagnehuis met een geschiedenis van meer dan honderd jaar; karaktervolle blend met veel pinot meunier, vandaar de ronde smaak met toetsen van hazelnoot.

3. Lallier ‘R.014’- 24,15 euro, divino.be

Dit familiale tophuis, overgenomen door de keldermeester, rijgt de bekroningen aan elkaar, ook met deze blend van pinot noir en chardonnay van vooral de oogst van 2014.

4. Saint Germain de Crayes – 24,49 euro, chateauxvini.be

Ooit de huischampagne van het driesterrenrestaurant De Karmeliet: aangenaam, fris en mineraal van 100% chardonnay, wat garant staat voor meer finesse.

5. Louis Huot ‘Carte Noire’ – 24,65 euro, champagnebullesfines.be

Verfijnde, complexe, drie jaar gerijpte blend van pinot meunier, pinot noir en chardonnay, genoemd naar de overgrootvader die dit huis stichtte.

6. Le Brun Servenay ‘Mélodie en C.’ – 25,95 euro, boutelegier.be

Deze champagne van 100% chardonnay is afkomstig uit een grand cru-wijngaard en valt op door zijn aromatische expressie en levendige frisheid.

7. Bonnaire ‘Blanc de Blancs’- 26,22 euro, dulst.be

Champagne van alleen chardonnay uit grand cru-wijngaarden, vandaar het perfecte evenwicht, de grote verfijning en minerale expressie.

8. Baron Dauvergne ‘Prestige’- 26,45 euro, wijnhuisvandenbulcke.be

Grand cru-domein op de zuidelijke flank van de Montagne de Reims, bijzonder geschikt voor pinot noir, wat zorgt voor een krachtige, levendige champagne.

9. Redon ‘Un R d’autrefois’/’Le Grand’- 27 euro/37 euro, champagnebullesfines.be

Kleinzoon Adrien Redon leidt vandaag dit kwaliteitsgedreven familiale domein en maakt deze twee levendige, minerale blends van chardonnay en pinot noir.

10. Philippe Glavier ‘La Grâce d’Alphaël’- 28 euro, champagnebullesfines.be

Druiven van hoge kwaliteit hebben weinig aanzoeten nodig, dat bewijst deze grand cru van 100% chardonnay, een toonbeeld van elegantie, frisheid en evenwicht.

11. Benoît Lahaye ‘Brut Nature’/’Blanc de Noirs’- 37,50 euro/41 euro, oenologic.be

Klein maar uitmuntend domein van een meesterlijk champagnemaker; alles wat van dit domein komt, behoort tot de top.

12. Larmandier-Bernier ‘Latitude’- 37,53 euro, cavesdefrance.be

Biodynamisch champagnehuis waar zowel in de wijngaard als in de kelder natuurlijk wordt gewerkt, wat resulteert in loepzuivere champagnes met finesse en karakter.

2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
12
12

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content