Klein en fijn
Ligging : in het Gentse stadscentrum I Sfeer : modern met vele ouderwetse accenten I Reistijd : een half uur rijden van Brussel I Prijzen : zeer correct
Wie voor de gevel van het huisje in de Gentse Jan Palfijnstraat langskomt, kan nauwelijks vermoeden wat daar gerealiseerd werd. Want Marc De Bruyne is een doener die een paar jaar geleden de kans kreeg om het zeer verkommerde huisje uit 1850 te kopen. “Het plan om daar een B&B te creëren is zeer impulsief gegroeid”, weet hij. “Maar voor het zover was, werd de bouw volledig ontmanteld, tot de blote steen en balken vrijkwamen. En de mooie vloertjes.”
Marc had eerder al een huis gerestaureerd en had daar heel wat van opgestoken. Veel doet hij dan ook zelf, en hij heeft er een hand van weg om authentieke elementen te bewaren. Toch sprak hij een architect aan met wie hij de nieuwe indeling bekeek. Aan de achterzijde zorgde die voor een patiogevoel door er een zeer hoog raam, afkomstig uit de afbraak van een kasteel, te plaatsen. Uiteindelijk nam de hele transformatie toch twee jaar in beslag. Bij de inrichting van het geheel hielp Marcs vriendin mee.
In Alphabed vindt men niet alleen die schattige, oeroude vloertjes die van onder het beton tevoorschijn werden gehaald. Ook het meubilair is authentiek-van-andere-tijden. Op de benedenverdieping is er het ‘romantische kamertje’ met een nostalgisch behang, maar zelf nemen we de grote kamer op de eerste verdieping. Die is helemaal in het wit gezet, behalve de groene scheidingsmuur met de badkamer met ligbad, waarvan de muren bestaan uit gepolierd beton. Enkele oude fauteuils, lampen uit de jaren zeventig en een ouderwetse ventilator zorgen voor een pittige sfeer. Het bed is van uitstekende kwaliteit en de stilte is indrukwekkend, en dat op een steenworp van de St.-Jacobskerk.
Maar het mooist is de kleine eetruimte waar Marc ’s morgens een uitzonderlijk ontbijt uit zijn mouw schudt : er komen tomaat en mozzarella, versgesneden fruit, diverse broodsoorten, croissants, kaas en charcuterie op tafel. En dat in een sfeer van vervlogen tijden : de gemotiveerde gastheer-kunsthistoricus heeft bij een bevriende brocanteur een mooie toog, een wandmeubel voor bulkgoederen en kleine tafeltjes besteld, die het geheel zo’n stemmige sfeer bezorgen. De lichtjes boven de toog komen uit de voormalige Capitolebioscoop. Wie nog meer wil, kan ook een champagneontbijt bestellen, maar dat leek ons gezien het ochtendlijke uur net wat van het goede te veel.
Door Pierre Darge / Foto’s PPI
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier