Bozar

Victor Horta wist niet waar hij aan begon toen hij deze kunsttempel tekende. Uiteindelijk werd het Paleis voor Schone Kunsten afgewerkt in 1928. Tot eind mei kun je er Daniel Buren en De Stijl-mede- oprichter Theo van Doesburg ontdekken, maar met zeven departementen, inclusief architectuur en film, plus een concertzaal is Bozar een huis met vele gezichten.

Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. www.bozar.be

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Met meer dan 20.000 kunstwerken vanaf de 15de eeuw is dit Belgiës antwoord op het Louvre. Het complex vierde in 2003 zijn 200ste verjaardag en omvat zes musea, van oude en moderne kunst in het hoofdgebouw tot het Magritte Museum. In 2013 volgde het Fin-de-Siècle Museum, gewijd aan de periode dat Brussel een artistieke hotspot en een art-nouveaustad was.

Regentschapsstraat 3, 1000 Brussel. www.fine-arts-museum.be

Museum van Elsene

Belgische kunst van Paul Delvaux tot Léon Spilliaert, boegbeelden van zowat alle Europese kunststromingen uit de 19de en 20ste eeuw, litho’s van Toulouse-Lautrec en andere belle-époque-affiches : redenen genoeg om naar Elsene te trekken. Bonuspunten verdienen de tijdelijke expo’s – deze zomer staan hyperrealistische Amerikaanse schilders in de kijker – en de rust en ruimte om je ogen de kost te geven.

Jean Van Volsemstraat 71, 1050 Brussel. www.museumvanelsene.irisnet.be

Wiels

Brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst huisvest sinds 2008 dit platform voor hedendaagse beeldende kunst. Namen als Luc Tuymans en Anne-Mie Van Kerckhoven worden afgewisseld met opkomend talent, tentoonstellingen met workshops, debatten en performances. Toemaatjes zijn het café tussen de brouwkuipen en een panoramisch dakterras.

Van Volxemlaan 354, 1190 Brussel. www.wiels.org

Centrale for Contemporary Art

De eerste elektriciteitscentrale van Brussel werd in 2006 een stedelijk centrum voor hedendaagse visuele kunst. Met name jonge (Brusselse) kunstenaars kunnen er terecht. Ook Connected (tot 28 augustus), met beeldende kunst die gebruikmaakt van nieuwe technologieën, illustreert het avontuurlijke parcours.

Sint-Katelijneplein 44, 1000 Brussel. www.centrale.brussels/nl

La Verrière

Sinds 2000 een van de tentoonstellingsruimten van het Franse modehuis Hermès. Jaarlijks vinden onder de glazen hemel een viertal tentoonstellingen plaats, van gevestigde waarden als Marcel Duchamp tot trendy namen als Ann Veronica Janssens. Met de steun van de Hermèsstichting wordt in situ creatie aangemoedigd, en ook de voorkeur voor ambachtelijk handwerk is geen toeval.

Waterloolaan 50, 1000 Brussel. www.fondationdentreprisehermes.org

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content