Klassiekers in het nieuw

Claudia Allemeersch, de Beste Hobbykok van Vlaanderen, gaat in een nieuwe reeks van Masterclass in de leer bij veelbelovende jonge chef-koks uit Vlaanderen. Eerste afspraak op 25 september op Kanaal Z.

Bij culinair geïnteresseerden verwierf het kookprogramma Masterclass een goede reputatie. De uitzendingen zaten vol wetenswaardigheden en de kijker kwam in contact met getalenteerde koks, die hun meest intieme keukengeheimen bloot gaven. In de nieuwste editie van Masterclass draait alles om klassieke basisgerechten, die door gedreven jonge chef-koks worden afgestoft en op een hoogst persoonlijke manier in een moderne versie aan de kijker worden gepresenteerd. Niemand minder dan Claudia Allemeersch, de winnaar van de wedstrijd Beste Hobbykok van Vlaanderen, krijgt van 25 september tot 27 november wekelijks van een andere jonge kok privé kookles in de vorm van een leerzame nieuwe aflevering van Masterclass.

Honderden hobbykoks deden op VTM een gooi naar de titel Beste Hobbykok van Vlaanderen 2009. Sergio Herman en Peter Goossens beoordeelden en coachten de deelnemers en uiteindelijk ging Claudia Allemeersch met de titel lopen. De enthousiaste hobbykok uit Roeselare is marketingassistent in de zaak van haar man. Koken is al lang haar grote passie. Vakanties worden gepland in functie van een restaurant dat Claudia Allemeersch op haar verlanglijst heeft. Thuis kookt zij voor haar echtgenoot, haar veertienjarige dochter Sophie-Anne en haar achtjarige zoon Antoine. Haar trots is de keuken met rustiek Aga-fornuis. Claudia heeft al heel jong de mogelijkheid gekregen om oma te helpen wanneer die iets kookte. Later volgde Claudia een opleiding regentes huishouden en sinds 1992 maakt zij deel uit van een kookclubje.

Voor de uitzendingen van Masterclass ontmoet Claudia Allemeersch de chef-kok in de buurt van de Ieperse Lakenhalle, waar zij met de kok spreekt over de keuze van het gerecht. De opname zelf heeft plaats in het historische decor van de Koninklijke Zaal van de Lakenhalle. Claudia neemt de vernieuwde versie van het gerecht onder de loep en bekijkt de voor- en nadelen van de oude en nieuwe versie. Claudia Allemeersch beschikt al over een goede basiskennis en wil via de lessen van Masterclass op een hoger niveau komen. Zij is geïnteresseerd in de kok en zijn visie en heeft belangstelling in de vernieuwende gerechten.

De koks die werden geselecteerd zijn overwegend jonge talenten, die alles in huis hebben om door te groeien tot de grote koks van morgen. Voor de meeste jonge koks is het hun eerste televisie-ervaring. In de uitzendingen figureren ook enkele gevestigde waardes, zoals zoon Patrick en vader Freddy Vandecasserie van de Villa Lorraine, die als geen ander de grote klassieke Franse keuken beheersen, Kwinten De Paepe van het succesvolle Leuvense restaurant Trente en Jason Blanckaert van het Gentse restaurant C-Jean, die ook de moleculaire keuken beheerst. Ook de energieke Ingrid Neven van het druk bezochte Antwerpse restaurant Pazzo heeft als enige vrouwelijke chef toegezegd. Zij verwierf haar reputatie in tijden van de fusion kitchen.

Bij het aanstormend jong talent treffen wij Koen Verjans (vroeger Bossenstein, straks De Barrier/Innesto), Jan Tournier van Cuchara uit Mol, Matthieu Beudaert (winnaar Knack Weekend– wedstrijd Hobbykok van het Jaar en eigenaar en chef-kok van het restaurant Table d’Amis in Kortrijk). Ook figureren er jonge chefs als Seppe Nobels van het nieuwe restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen en vroegere souschef van Wout Bru, de piepjonge Floris Panckoucke van Savarin in Oostende en Gregory Schatteman van het veelbelovende eethuis Mange-Tout in Middelkerke. Gerechten die worden afgestoft zijn onder meer : rog met bruine boter, kip met appelmoes, tartaar van rundvlees, gebakken zeetong en konijn met pruimen. De getoonde nieuwe versies van de oude bereidingen zijn bestemd voor hobbykoks met een beperkte basiskennis. Tijdens de uitzending presenteert de kok een passende fles wijn of komt de combinatie spijs en bier aan bod via een met zorg geschonken glas Cuvée du Château. Aan het einde van iedere uitzending proeven de chef-kok van dienst en Claudia Allemeersch het bereide gerecht, dat vervolgens zorgvuldig wordt geëvalueerd.

DOOR PIETER VAN DOVEREN – FOTO’S MICHAEL DEPESTELE

DE SELECTIE KOKSIS EEN MIX VAN JONGE TALENTEN ÉN GEVESTIGDE WAARDEN.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content