Voor liefhebbers van melige melodieën zijn het weer hoogdagen. Echte melomanen moeten geduld oefenen of goed uitkijken. Of dit lezen tot het eind.

Milo Derdeyn

De typische kerstplaten kunnen we op één hoopje vegen. Het is ongelofelijk wat ook grote artiesten rond deze tijd van het jaar presteren. Voor de poen, durven we veronderstellen. Bryn Terfel (The Classic Christmas Album/DG 4499652-2), Jessye Norman (In the Spirit-Fröhliche Weinachten/Philips 456032-2), Roberto Alagna, Kiri Te Kanawa en Thomas Hampson (Our Christmas Songs for You/EMI 56176-2), enz. Samen met het Choeur & Orchestre du Capitole de Toulouse o.l.v. Michel Plasson doet Alagna er nog een schepje bovenop : religieuze gezangen (Chant Sacrés/EMI 556156-2) van Franse toondichters. U krijgt een free bonus single erbij : Duets & Arias met Angela Gheorghiu.

Iets beter maar nog niet echt om naar de winkel te hollen, is Christmas Down the Ages (SONY 62688). Emma Kirkby en het Westminster Abbey Choir o.l.v. Martin Neary zingen Engelse kerstliederen door de eeuwen heen. Afgezien van het onafwendbare Adeste Fideles zitten er een paar puike dingen tussen.

Angels’ Glory (SONY 62723) verenigt sopraan Kathleen Battle en gitarist Christopher Parkening in betere kerstliedjes… maar Stille Nacht hoort daar niet bij.

Verzamelaars kunnen grasduinen in de Masterworks Heritage (SONY), met inderdaad meesterlijke uitvoeringen van bijvoorbeeld de symfonieën van Robert Schumann door George Szell en het Cleveland Orchestra, of de beroemdste vioolconcerti door Zino Francescatti (in mono). Digitally remastered, wat in mensentaal betekent dat u er de krassen en hoorbare onvolmaaktheden moet bijnemen. Reizen in de tijd, tegen mid-price.

De meest opvallende, want alles behalve discrete, collectie heet Golden Baroque, Heaven on Earth (Philips). Niet minder dan 25 cd’s met muziek uit de gouden jaren : Bach, Haendel, Vivaldi, Telemann, Albinoni, Pachelbel. Het bijbehorende boekje bevat zeer interessante lectuur, maar de opnames zijn niet altijd je van het voor die bepaalde muziek. Zeer prestigieus cadeau. Nog indrukwekkender (duurder) is The Complete Brahms Edition (46 cd’s/Deutsche Grammophon) met van de beste Brahms-versies van de jongste decennia. Exclusief voor Brahms-fanaten.

Daarmee zijn we bij de betere dingen beland. De 32 sonates van Beethoven door Alfred Brendel (Philips) of door André De Groote (CODA), en bijvoorbeeld de Nocturnes van Chopin door Maria Joao Pires (zie cd van de week).

Speciale vermelding verdient The Gilbert Kaplan Mahler Edition (Conifer Classics 560551278-2). Deze multimedia dubbel-cd + boek + partituur is ook met cd-rom te raadplegen. Een première in de platenproductie die allicht navolging zal krijgen, maar de hifi-kwaliteit van de doorsnee multimedia-installatie laat nog te wensen over. Daar wordt aan gesleuteld, vermoeden we. Op cd nr. 1 zijn pianorollen te beluisteren ingespeeld door niemand minder dan Gustav Mahler zelf. Zeer leerrijk.

Operafans vinden het hele jaar door hun gading. De jongste producties omvatten een ?onduidelijke? Carmen van Bizet (Teldec) met een weinig overtuigende Jennifer Larmore in de titelrol, o.l.v. Giuseppe Sinopoli, een klassieke maar glasheldere visie van Der Freischütz van Carl Maria von Weber (Teldec), met de Berliner Philharmoniker onder Harnoncourt, een brave want weinig avontuurlijke Fidelio van Beethoven (RCA/BMG) door het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Sir Colin Davis.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content