HENRY PURCELL

U hebt natuurlijk gemerkt dat we het vaak over Henry Purcell hebben. Dit jaar wordt immers zijn driehonderdste sterfdag herdacht hij overleed in Londen op 21 november 1695 en overal in het land vinden koncerten plaats met op het programma zijn wonderschone komposities. Het zijn er zoveel, dat we ze hier niet allemaal kunnen opnoemen. Raadpleeg dus onze Agenda in Tele Knack en let op de affiches om te weten of in uw regio ook zo’n muzikaal festijn plaatsvindt. Ik geef u intussen twee belangrijke tips.

Op dinsdag 21 november uitgerekend Purcells sterfdag heeft het Festival Musica Antiqua Leuven om 20 u.30 in de Aula Pieter De Somer van de KU Leuven de schitterende barokopera “Dido and Aeneas” geprogrammeerd. Het is een verhaal over een grote liefde en over smerige heksen die deze liefde kapotmaken. Purcell schreef dit meesterwerk in opdracht van een meisjesschool. Het is zijn enige komplete opera. Onbegrijpelijk maar waar : hij werd tijdens zijn leven maar één keer gespeeld. “Dido and Aeneas” wordt in Leuven uitgevoerd door het Collegium Instrumentale Brugense, de Capella Brugensis, de solisten Lynne Dawson en Katelijne Van Laethem, sopranen, Stephen Varcoe, bas, en Catherine Denley, alt. Patrick Peire dirigeert. Een goede raad : omdat de gebeurtenissen en scènes elkaar snel opvolgen, is het nuttig vooraf het verhaal goed door te lezen.

Als tweede tip : op woensdag 22 november (20 uur) treedt in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel The King’s Consort op onder leiding van Robert King, die algemeen als de Purcell-kenner wordt beschouwd. Consort is een oud-Engels woord voor koncert, dat nu wordt gebruikt als aanduiding voor ensembles die zich op het oud-Engelse repertoire toeleggen. The King’s Consort brengt een selektie van religieuze komposities van Purcell onder de titel “Music for Royal and Ceremonial Occasions”. Robert King zei daarover in Diapason van februari dit jaar : “Hoe meer ik Purcell speel, hoe meer ik voel dat zijn hart eigenlijk vooral bij de sacrale muziek lag. (…) Ik besef steeds duidelijker hoe hij in zijn kerkmuziek zijn eerlijkste ideeën en diepste gevoelens heeft geuit. (…) Purcell is geen man van de Verlichting, maar een melancholisch en dromerig kunstenaar. Zijn muziek zit vaak doordrongen van een onuitsprekelijke droefheid. “

Op het programma in het PSK staan onder meer “Remember not, Lord, our offences”, “Hear my prayer”, “An evening prayer” en “Come, ye sons of Art”. Goddelijke muziek. Solisten zijn Deborah York, sopraan, James Bowman en Rodrigo del Pozo, contra-alto’s, Charles Daniels, tenor, en Michael George, bas.

– Info en reservatie : Campus, Bondgenotenlaan 30 in 3000 Leuven. tel. (016) 23.92.00. Fax : (016) 25.70.99 (Musica Antiqua).

Paleis voor Schone Kunsten, tel. (02) 507.82.15. Reservatie : tel. (02) 507.82.00.

CARMINA BURANA

Er wordt dit jaar nog een verjaardag gevierd : op 10 juli was het honderd jaar geleden dat Carl Orff in München geboren werd. Hij overleed in diezelfde stad op 29 maart 1982. Iedereen kent hem als muziekpedagoog, vooral door zijn Schulwerk en al die instrumentjes die eraan te pas komen als bellen, trommels en xylofoons. Als komponist is hij erg bekend door zijn “Carmina Burana” met liederen uit het 13de-eeuwse handschrift “Codex Burana”, dat in 1803 ontdekt werd in de kloosterbiblioteek van Benediktbeuern in Beieren. Het zijn vrijmoedige liederen over leven en dood, drank en spel, liefde en genot. Orff bracht dat in partituur en het werd één van de populairste werken van deze eeuw.

Op dinsdag 21 november om 20 uur wordt dit werk in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten uitgevoerd door zes koren, een kinderkoor, drie solisten en het Brussels International Youth Orchestra onder leiding van Michel Tilkin.

– Reservatie : tel. (02) 507.82.00 of (02) 512.85.54.

Fons de Haas

Dirigent Patrick Peire : onder zijn leiding wordt “Dido and Aeneas”, de enige komplete opera van Purcell, uitgevoerd in Leuven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content