Frieda Banckaert staat aan het fornuis, haar man Bert Langbeen bedient : samen runnen zij De Houtsnip, een restaurant waar je feestelijk vertrouwd eet.

:: De Houtsnip : Posterijstraat 56, 8793 Sint-Eloois-Vijve, 056 61 13 77. www.houtsnip.be Gesloten op dinsdagavond, woensdag en zondagavond.

www: meer culinaire informatie op het.gastronomen.net

Hoe komt het toch dat de vrouwenkeuken verschilt van de mannenkeuken ? Mannelijke koks hebben blijkbaar behoefte om zich te bewijzen, kiezen snel voor eigen creaties met gedurfde combinaties en kijken niet op een korrel zout of een draai van de pepermolen. Vrouwelijke koks gaan meer afgewogen te werk. Hun toewijding en respect is groot, wat resulteert in juiste combinaties, juiste gaartijden en kruiding met zachte hand. Vrouwelijke koks zijn stipte uitvoerders, wat tot uiting komt in de banketbakkerij, waar alles op de gram, graad en seconde juist moet zijn. Mannen durven al eens de persoonlijke toer op te gaan. Zij beschouwen hun kookkunst als een artistieke prestatie en dan is veel gepermitteerd. Mannen ergeren zich aan de gedicteerde precisie van de patissier.

In restaurant De Houtsnip is het Frieda Banckaert die in de keuken de hoge muts draagt, terwijl haar man bedient. Zij timmeren al vijftien jaar samen aan de weg. Begin vorig jaar werd hun restaurant vernieuwd en werd de drempel verlaagd. De menu’s werden goedkoper en het gaat er ook minder stijf aan toe. Hierdoor voelen jongere mensen zich tegenwoordig ook thuis in De Houtsnip. Het eethuis is ondergebracht in een oude, aristocratische privé-woning met moderne uitbouw aan de achterkant en terras op de parking. De inrichting van de in elkaar overlopende eetvertrekken op het gelijkvloers is klassiek modern of modern klassiek met grijs als terugkomende kleur. De eetscene is goed uitgelicht. Twee bolluchters met kleine lampen aan hoge, bewerkte plafonds en oude parketvloeren brengen de gepaste sfeer om ontspannen “te bikken en te babbelen”.

Frans-Belgische keuken

Via het keukenraam zie je Frieda Banckaert. Zij werkte zeven jaar bij Jacques Pélissier in restaurant Saint-Christophe in Wevelgem en ging daar weg als souschef. Zij stemt haar gerechten af op de Frans-Belgische keuken. Haar man Bert Langbeen ontvangt en bedient met zorg en bescheidenheid en stelde een Frans georiënteerde wijnkaart samen. De Houtsnip wordt voor de lunch bezocht door zakenlui. ’s Avonds en in de week- ends is het de beurt aan de gegoede werkmens, voor wie uit eten gaan een feest is. Een correcte ontvangst, verzorgd, royaal en vertrouwd eten voor een prijs die niet te zwaar op de maag ligt, dat zijn de pijlers van het succes. In de weekends kiest tachtig procent van de bezoekers een van de menu’s en zo deden ook wij. Het menu Smaak is de grote trekpleister met keuze uit twee voor-, hoofd- en nagerechten voor 28 euro. Neem je daar het wijnarrangement bij, dan ben je 10 euro extra kwijt. Ons glas werd gevuld met een Anthologie als fris-fruitige witte sauvignonwijn met houtimpressies, afkomstig uit de Bordeauxstreek. Op de borden kwamen : carpaccio van verse tonijn met parme-zaankaas, opgediend met crostini met droogham en droogtomaat en een fris slaatje met pijnpitten en, aan de andere kant, krokant gebakken, opnieuw zeer verse roodbaarsfilet in smakelijke citroenboter met gekonfijte tomaat, olijven en kapperbessen. Er volgden twee verschillende hoofdgerechten : een traditionele bereiding met het lekkere vlees van gebraden speenvarkenfilet op aardappelpuree met groenten en dragonsaus en, aan de andere kant, in olijfolie gebakken halve kreeft gevuld met groenten met rijke kruidenboter en schaaldierenolie en risotto met sjalotjes. Het glas werd gevuld met een Tanguero als warme en vlotte Argentijnse rode wijn van de tempranillodruif.

Een glas met gegratineerde soep van rode vruchten, afgetopt met Italiaanse meringue en een trilogie van in pot opgediend speculaasijs, crème brûlée en chocoladegebak, en een rekening van 76 euro voor twee sloten deze verzorgde en ruim geserveerde maaltijd af.

GASTRONOMIE ZONDER RISICO

Keuken7/10

Decor 7/10

Comfort 7/10

Service 7,5/10

Prijs/kwaliteit 8/10

Pieter van Doveren

Partner Content