Christine Smeets probeert zo eerlijk mogelijk te koken en gebruikt bij voorkeur verse ingrediënten van hier.

Christine Smeets is coördinatrice bij een opleiding ergotherapie en moeder van twee grote jongens. Haar vrije tijd gaat naar koken. Tijdens het weekend en in de vakantie nodigt zij graag vrienden of familie uit op een etentje. Wanneer zij de tijd heeft, schrikt Christine er niet voor terug om lang in de keuken te staan. Zij geniet wanneer zij op voorhand in kookboeken en weekbladen bladert, op zoek naar recepten en ideeën. Haar favoriete kookboek is De Echte Franse Keuken van Susi Piroué ( Deltas). De uitgave is tien jaar oud en de auteur neemt de lezer mee door de verschillende Franse streken. Het boek is gemaakt rond klassieke Franse recepten en de foto’s scherpen de appetijt. De kookmicrobe heeft Christine van haar Waalse moeder. In Wallonië zit men graag lang aan tafel. Gastvrijheid is daar belangrijk en er wordt veel gekookt. Christine vindt het ook heerlijk om mensen te verwennen. Zij bereidt dan een feestmaaltijd met hapjes vooraf, twee voorgerechten, een hoofdgerecht, kaas en een dessert. Het gezelschap blijft uren aan tafel zitten, en als blijk van waardering worden Christine en haar echtgenoot op hun beurt uitgenodigd.

Ook op weekdagen kookt Christine Smeets met het grootste plezier. Zij kijkt wat er in de koelkast steekt en begint spontaan te kokkerellen, terwijl de andere familieleden hongerig zitten te wachten. Christine probeert zo eerlijk mogelijk te koken en gebruikt bij voorkeur verse ingrediënten van hier. Eten moet puur zijn, daar heeft haar man, die bioloog is, haar op attent gemaakt. Meestal zijn het bereidingen uit de klassieke Belgische of Franse keuken, die op een fantasievolle manier op het bord worden geserveerd. Ook de Italiaanse keuken geniet haar belangstelling. De basis van al haar gerechten vormen goede producten van hier, en daar mag best wat goede boter bij en zelfs een scheutje room op de juiste plaats is geoorloofd. Christine verzet zich tegen light-producten en andere bewerkte ingrediënten, waar vaak chemische producten in zitten en die bovendien anders smaken. Een mens hoeft niet light te eten, als hij op de hoeveelheden let !

Het gepubliceerde lasagnerecept komt oorspronkelijk uit een boekje en werd inmiddels vele keren bereid en telkens aangepast. Deze lasagne is zelfs koud erg lekker. De confit van eend proefde Christine in de Dordogne en heeft zij thuis proberen na te maken. Het is een praktisch gerecht omdat het op voorhand gemaakt kan worden. Ook de moelleux van chocolade heeft Christine zelf uitgewerkt en het resultaat is gewoon superlekker.

De wijnkeuze gaat naar een witte graves Château Menaut 2003, een elegante, fris-fruitige wijn met lichte houttoets (8,50 euro bij De Wijnboetiek in Hasselt, 011 23 54 44).

Pieter van Doveren

Partner Content