Nadine Thuysbaert is leerkracht ‘Economie’ en ‘Seminaries’ en is moeder van drie kinderen. Zij was op zoek naar een aangenaam evenwicht tussen werk, gezin en hobby en kwam terecht bij koken. Om een goede balans te bereiken is zij zestig procent gaan werken. Zo kreeg ze de mogelijkheid om zich in te schrijven op een kookcursus. Nadine volgde de laatste twee jaar lessen voor hobbykoks aan de koksschool Ter Duinen. Zij belandde er in een toffe groep die werd geleid door een inspirerende chef en kijkt met tevredenheid terug op deze periode. De dinsdagavond volgt zij het derde opleidingsjaar ‘restauranthouder’ bij Syntra. Dat doet zij puur uit liefhebberij, want het ligt niet in haar bedoeling om met een restaurant te beginnen.

De belangstelling voor koken werd bij Nadine al vroeg opgewekt door haar grootmoeder. Nadine herinnert zich mooie taferelen met lange, gedekte tafels, grote pannen op de stoof, pasteien die afkoelen en een trap vol borden. Ook Nadines moeder was een goede kok, die altijd eerlijke ingrediënten koos en nooit een blik opende. Tijdens de zomervakantie moest Nadine in de voormiddag haar moeder helpen met huishoudelijke taken. Soms werd ze naar de winkel gestuurd om ingrediënten te kopen die zij zelf mocht bereiden.

Nadine heeft haar man en haar kinderen als dankbare tafelgasten. Ze kookt ook regelmatig voor goede vrienden. Van de moleculaire keuken moet zij niet veel hebben. Zij houdt het liever klassiek met een hedendaagse presentatie. Een goed klaargemaakte worst met appelmoes en ‘patatjes’ kan ook heel lekker zijn.

Het gepubliceerde recept van het ‘multicolorslaatje’ is geïnspireerd op een gerecht dat zij leerde klaarmaken tijdens de les in Ter Duinen. De kipfilet met preisabayon is een recept van haar grootmoeder en het glaasje advocaat is een eigen creatie die Nadine bedacht ter gelegenheid van De Week van de Smaak.

De keuze van de wijn gaat naar een frisse witte graves die zowel als aperitief als bij het slaatje geschonken kan worden.

Multicolorslaatje met vinaigrette van rodewijnazijn

Voor 4 :

1 wortel

1 raap

1 rode biet

1 aardappel

4 tomaten

kervel, bieslook, koriander, dille

olijfolie

1 el honing

een scheut aceto balsamico

een scheut rodewijnazijn

peper en zout

Snij de wortel, raap, rode biet en aardappel in fijne julienne. Frituur de julienne van aardappel kort. Snij de tomaten in blokjes.

Bereid de vinaigrette : laat de blokjes tomaat in warme olijfolie met een lepel honing smoren en duw na vijftien minuten alles door een puntzeef. Voeg de aceto balsamico en de rodewijnazijn toe. Kruid met peper en zout.

Meng de julienne van groenten met de kruiden en de vinaigrette. Serveer dit sla-tje in een leuk bokaaltje. De julienne van aardappel gaat er als laatste op.

Dit voorgerecht is ook heerlijk met enkele in olijfolie gebakken scampi’s.

Kipfilets met preisabayon

Voor 4 :

4 kipfilets, een klont boter,

fijngesnipperde sjalot, 1 bosje waterkers,

1 preiwit, 3 cl witte port, kippenbouillon, 20 cl room, 2 eierdooiers, 3 el koud water, peper, zout, houten prikkers of

keukentouw

Voor de vulling :

een klont boter, 2 wortelen, 2 uien,

1 bakje paddenstoelen, tijm

Hak de groenten voor de vulling fijn en stoof 8 minuten in boter. Kruid met peper, zout en tijm. Roer af en toe, om aanbranden te voorkomen. Laat afkoelen. Leg de kipfilets open. Klop indien nodig plat. Kruid met zout en peper, vul met het mengsel. Rol of plooi het vlees dicht en prik of bind de borsten vast. Braad kort langs beide zijden. Stoof zacht, al roerend, de gehakte sjalot en de in kleine stukjes gesneden prei gedurende 8 minuten. Doe de gewassen blaadjes waterkers, port, kippenbouillon en room erbij. Laat 5 minuten sudderen. Leg de kipfilets erin en laat 10 minuten zacht stoven. Haal het vlees uit de pot en hou warm. Mix de saus tot fijne puree. Doe de eierdooiers met het ijskoude water in een kom en klop tot een schuimige massa. Voeg al kloppend in kleine hoeveelheden de zeer warme, maar niet kokende preisaus toe. Leg de kippenfilets op een schotel en overgiet met sabayonsaus. Omring met rijst of krielaardappeltjes uit de oven. Om het gerecht feestelijk te maken, kun je in de saus een versnipperde truffel doen.

Advocaat met blauwebessencoulis

Voor 4 :

4 glaasjes advocaat (van Den Ouden Advokaat)

2 bakjes blauwe bessen

2 el suiker4 spaghettistokjes

Mix en zeef de gewassen blauwe bessen tot een coulis. Hou een dertigtal bessen apart. Vul de glaasjes met een laagje coulis en een laagje advocaat. Herhaal dit nog één of twee keer. Laat de spaghettistokjes in een pan met antiaanbaklaag kleuren. Neem de pan van het vuur en laat de stokjes afkoelen. Rijg, net voor het opdienen, een zevental blauwe bessen op de stokjes. Je kunt de bessen ook nog besprenkelen met wat suikerstroop en vervolgens bestrooien met kristalsuiker. Leg het spaghettistokje met de bessen over het glaasje.

Door Pieter van DoverenFoto’s Diane Hendrikx

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content