Radio 3 (vroeger BRT 3) bestaat al meer dan 30 jaar en is door zeer hard werken van een relatief klein aantal mensen and with a little help from its friends in Vlaanderen en een beetje daarbuiten, een begrip geworden. Om Radio 3 nog beter bekend te maken, organiseert de zender twee keer per jaar een groot evenement om nauwere banden te smeden met zijn (potentiële) luisteraars. ’s Winters ‘De Nacht van Radio 3’ in deSingel en aan het begin van de zomer ‘Radio in de Stad’. Voor een deel van de centen zorgt de Kredietbank, partner in cultuur. Maar dat is een ander verhaal. Hoe dan ook : voor een keer schrijven wij een hele rubriek rond dit gebeuren.

?Omdat er nog altijd mensen zijn die Radio 3 niet kennen en omdat wij dat misdadig vinden,” parafraseert Pieter Andriessen Georg Büchner, die vond dat schoonheid die niet gedeeld wordt misdadig is, ?trekken we jaarlijks met hebben en houden (sic) de stad in. Aalst, Tongeren, Sint-Niklaas en Kortrijk waren reeds aan de beurt. Nu dus Aarschot.”

Niet meteen een trekpleister of een draaischijf van culturele activiteit, hoor ik u denken. In het Hageland is naast knotwilgen, frietkramen en baancafés, nochtans heel wat moois te zien. Goed voor een culturele ontdekkingstocht.

Het rijk gevulde programma van deze driedaagse in de stad is representatief voor wat op Radio 3 zoal te horen is, maar ondanks het citaat van de revolutionaire Büchner toch vrij braaf. Het moest natuurlijk enigszins refereren aan Aarschot, en daar is men vrij goed in geslaagd. Maar of de Moldau van Bedrich Smetana doet denken aan de Demer… ? Radio 3 staat voor cultuur en voor kwaliteit, laat daar geen twijfel over bestaan, maar om gevoelige oortjes niet te kwetsen, wordt veel te weinig afgeweken van de bekende deuntjes : de Vijfde van Beethoven, de Onvoltooide van Schubert, de Klassieke van Prokofjev en de Jupiter van Mozart. Het is fout te beweren dat de ‘gemiddelde’ luisteraar (wie dát ook moge wezen) niet rijp zou zijn voor een meer gedurfde programmatie. De liefhebbers van eigentijds werk van Vlamingen als Brewaeys, Buckinx, Celis, Westerlinck en anderen blijven in Aarschot op hun honger. Jammer, maar laat dat de pret niet bederven.

Hoogtepunten zijn ongetwijfeld het pianoduo uit Aarschot, Stijn en Steven Kolacny (met o.a. muziek van Herman en Arthur Meulemans, componistenduo uit Aarschot) ; het Walter Boeykens Ensemble met Prokofjev, Katsjatoerian, Copland, Mozart en Weber ; en het BRTN-Filharmonisch Orkest o.l.v. Hubert Soudant, met o.a. de Dennensymfonie van Arthur Meulemans.

Maar er is meer : jazz (Kurt Van Herck Kwartet, The Jos Moons Big Band, L’Ame des Poètes) ; folk (Het Brabants Volksorkest, ’t Kliekske) ; boeiende gesprekken gemodereerd door Bart Stouten en de pittige, steeds weer voor verrassing zorgende enfant terrible Jean-Pierre Rondas. Of het debat met Brigitte Raskin, GAL, Johan Anthierens, Mark Schaevers en Luc Huyse ook braaf blijft, valt af te wachten. Allen daarheen.

MILO DERDEYN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content