ROSSINI

Een gedroomd onderwerp voor een dichter of een komponist : een Turkse prins ontscheept op de Napolitaanse kust en wordt dadelijk verliefd op een plaatselijke schone. Geheime afspraakjes, intriges, plannen voor de ontvoering en de verkoop (!) van de frivole echtgenote, onverwachte wendingen… Dit is, in een notedop, Il Turco in Italia, opera van Gioachino Rossini (1792-1868). “Onmogelijk meer lichtvoetigheid, meer vrolijkheid en meer bevalligheid samen te brengen”, dixit de Franse schrijver Stendhal. Deze nieuwe produktie van De Munt, onder muzikale leiding van Ivan Fischer (vaste dirigent van het Budapest Festival Orchestra, onlangs nog te gast in ons land), kan u nog meemaken eind december ’95 en begin januari ’96.

– Plaatsbespreking : dinsdag tot en met zaterdag, (02) 229.12.11.

PIEPJONG

Ook bij ons worden zogenaamde nieuwjaarskoncerten stilaan een (vastgeroeste) traditie. Naast het onafwendbare ritueel op de beeldbuis (‘Neujahrskonzert aus Wien’ en schansspringen uit Garmisch-Partenkirchen) worden rond deze tijd ook hier te lande dergelijke gelegenheidskoncerten georganizeerd. I Fiamminghi o.l.v. Rudolf Werthen ontsnappen er niet aan. Op donderdag 11 januari 1996 (20 u.30) komen zij naar het Internationaal Congrescentrum in Gent, en wel met een zeer traditioneel programma. Een gemiste kans, vinden wij, om platgetreden paden te verlaten. Als opwarmertje brengen zij de ouverture La Scala di Seta van Rossini en afgesloten wordt met de al even grijsgedraaide 5de Symfonie van Beethoven. Natuurlijk zijn dat meesterwerken, net zoals het unieke Concerto voor viool en orkest in D (opus 35) van Tsjaikovski, waarin de voor één keer niet al te zwaarmoedige komponist een typisch Russische sfeer oproept. Gastsolist is de nog piepjonge maar beloftevolle David Garrett (14) een exclusieve première voor België. Beloftevol is in feite een understatement, want de knaap kan al een niet onaardig palmares voorleggen. Over haar leerling zegt de Poolse virtuoze Ida Haendel : “David bezit een uitzonderlijke emotionele maturiteit en dito begrip van de muziek. Hij draagt de muziek als het ware in zich. ” Anno 1991 debuteerde Garrett op het koncertpodium in Hamburg, waarna kontakten en kontrakten elkaar snel opvolgden : het Bournemouth Symphony Orchestra met Andrew Litton, het European Chamber Orchestra o.l.v. Claudio Abbado, het Los Angeles Philharmonic met Zubin Mehta, het Symfonisch Orkest van de WDR o.l.v. Heinrich Schiff. De Los Angeles Times prijst hem om zijn “verbazingwekkende technische en stilistische beheersing” en besluit met de woorden “David Garrett, onthou die naam”.

– Info en tickets : tel. (09) 222.61.61.

RADIO 3

Per 1 januari 1996 wordt het programmaschema van de kultuurzender van de BRTN lichtjes gewijzigd. Onder het motto varietas delectat misschien…

De traditionele muziek vinden we in het nieuwe schema terug op zondagavond na het nieuws van 18 uur. Orgelmagazine verhuisde daarvoor naar de late avond. Jammer dat bij de operatie het aanbod van jazzmuziek nogmaals (!) heeft moeten inboeten het ziet er nu helemaal ‘angeknabbert’ uit. ‘All that jazz’ en ‘Criss Cross’ smelten samen onder de titel ‘Jazzimut’ en verschuiven naar de donderdagavond (22 u.30). Op zaterdag komen zowel de blues- als de jazzliefhebbers aan hun trekken tussen 18 u.10 en 20 uur in ‘Roots & Fruits’.

‘De Kunstberg’ loopt voortaan vanaf 16 u.45 tot 18 uur en na het avondnieuws en aktueel komt een nieuw programma met als titel ‘Bruggen en Wegen’. Die vlag dekt een lading “muziek tussen middag en avond, tussen werk en thuis, tussen oud en nieuw, tussen lief en leed, tussen hemel en aarde… ” (en nog vijftien varianten hierop). Meer konden we nog niet uitvissen, maar de breed-spektrum-aanpak klinkt alvast beloftevol. Als we het goed begrepen hebben, zal in zekere mate ook rekening gehouden worden met ‘wenken’ van de luisteraar. We zijn benieuwd en wensen het team alvast veel geluk met de formule. Geïnteresseerde luisteraars kunnen schrijven naar : Radio 3, Bruggen & Wegen, kamer 2B17, 1043 Brussel, of faxen naar het nummer (02) 734.70.80.

MILO DERDEYN

David Garrett is gastsolist in Gent : een piepjonge belofte, die nu al een niet onaardig palmares kan voorleggen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content