MUSICA FLANDRICA

De koncertreeks “Musica Flandrica” is weer gestart. U herinnert het zich wel : de koncerten in “Vlaanderen aan Zee” met vooraf een “prelude”, zijnde een bezoek aan plaatselijke bezienswaardigheden. Op zaterdag 28 oktober vindt zo’n koncert plaats in de Sint-Walburgakerk in Brugge (20 u.30). De prelude bestaat uit een bezoek aan het gotische stadhuis en de oude griffie van het Brugse Vrije. Samenkomst om 16 uur aan de ingang van het stadhuis van Brugge. Bel even om de prijs te weten en u aan te melden.

U kan ook alleen naar het biezonder mooie koncert gaan : Il Fondamento onder leiding van Paul Dombrecht met als solisten Greta De Reyghere, sopraan, Steve Dugardin, contratenor, Ian Honeyman, tenor, en Jelle Draijer, bas brengt drie kantates van Bach. Dat zijn de BWV 78 “Jesu, der du meine Seele” met dat schitterende duet “Wir eilen mit schwachen, doch emsigen Schritten” ; de BWV 198 “Laß, Fürstin, laß noch einen Strahl” met de tedere sopraan-aria “Verstummt, ihr holden Saiten” (let op de wenende violen) en een subliem slotkoor ; en tenslotte de bezielende BWV 106 “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit”. Hoor de in dissonant tegen elkaar klagende fluiten in de inleiding ! Slechts twintig maten telt dit begin, maar het is zo eindeloos aangrijpend en spiritueel zo innig dat het op zich al een stuk hemel opent.

– Info : Westtoerisme, Kasteel Tillegem in 8200 St.-Michiels (Brugge). tel. (050) 38.02.96. Fax : (050) 38.02.92.

MUZIEK VOOR LUIT

In de 16de eeuw was de luit een even populair instrument als de gitaar nu. Daarom heten Franse vioolbouwers nog steeds “luthier”. Die populariteit blijkt ook uit de talrijke uitgaven van luitmuziek en de massa afbeeldingen. Een erg bekend schilderij van een luitspeler is “Het koncert” van Lorenzo Costa.

Donderdag 26 oktober kan u in de Abdij Keizersberg in Leuven (om 20 u.30, Mechelsestraat 202) genieten van 16de-eeuwse komposities voor luitsolo en voor luit en zang door Rolf Lislevant, luit, en Katelijne van Laethem, cantus. Op het programma onder meer werken uit de vier eeuwen geleden in Leuven bij uitgever Petrus Phalesius verschenen luitboeken, vol nobele en intieme chansons. Muziek met sfeer, waarbij je op de grond zou willen zitten of op de schoot van je lief.

– tel. (016) 23.60.25 (Streekkrant) en (016) 22.21.13.

HUELGAS ENSEMBLE

Ook aan schone dingen komt een einde. Zo is het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant aan het slot van zijn eerste seizoen toe in het kader van “het grote festival”. Jammer, maar het afscheid is wel heel mooi : een optreden van het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel op dinsdag 31 oktober (20 u.30) in de Sint-Geertruikerk, Hallestraat in Leuven. Het programma heet “De Collega’s van Josquin” en dat zijn bijvoorbeeld diens streekgenoot Johan Leroy en Alexander Agricola uit Milaan, of Jakob Obrecht als zijn opvolger in Ferrara. Het koncert wordt om 19 u.30 in het Geertruihof ingeleid met een lezing door Ignace Bossuyt.

– tel. : (016) 23.60.25 en (016) 22.21.13.

ORGELWEEK IN BRUSSEL

Aanstaande zondag 22 oktober begint in Brussel de “Internationale Orgelweek”. Het programma is te uitgebreid om hier volledig te bespreken, vraag het dus snel aan op onderstaand adres. Ik vestig wel speciaal uw aandacht op de orgelwandeling op zaterdag 28 oktober. Die begint om 10 u.30 aan de Kapellekerk op het Kapelleplein. Vandaar gaat het naar de Nassaukapel, de protestantse kerk, St.-Jacob op Koudeberg en om 16 uur tenslotte naar O.-L.-Vrouw-ten-Zavel. Overal wordt een recital gegeven. Organisten zijn onder meer Luc Bastiaens, Allen James, Raphaël Wiltgen en Guy Van Waas. De wandeling komt op 500 frank per man. U kan ter plaatse betalen, maar u moet wel stipt op tijd wezen.

– Info : Orgelkring Brussel, Papenhoutlaan 68 in 1020 Brussel. tel. (02) 262.12.22.

FONS DE HAAS

Johann Sebastian Bach : “Gottes Zeit” in Brugge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content