UNDICI ARCHI

Het gebeurt zeker niet elke dag, maar zopas zag een nieuw kamerkorkest het levenslicht. Bij zijn geboorte kreeg het een Italiaanse naam mee : Undici Archi, wat letterlijk “elf strijkers” betekent. De oprichter ervan is Robby Hellyn, die al heel jong met piano begon, maar op zijn twintigste verslingerd raakte aan de contrabas, een prachtinstrument omdat de hele wereld erin meetrilt. Als contrabassist speelde hij onder al de grote dirigenten die uw dure cd’s versieren. Nu vond hij de tijd rijp om zelf het dirigeerstokje ter hand te nemen. Met zijn vrienden stelde hij dit kamerorkest Undici Archi samen. Die vrienden zijn op hun beurt topmuzikanten. Zijn koncertmeester Michaël Guttman, bijvoorbeeld, kreeg al drie keer een Grammy Award als “Best Solist”. Verder heb je daar Marc Kowalski, koncertmeester van de Muntschouwburg, Dimitri Ivanov, koncertmeester van het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, en Marian Tache, koncertmeester van de Vlaamse Opera Stichting.

Robby Hellyn, zich bewust van de teloorgang van het Vlaamse muziekonderwijs, maakt zich terecht grote zorgen over de muzikale toekomst van onze jeugd. Daarom wil hij met zijn kamerorkest koncerten geven die het jongere volk aanspreken. Op vrijdag 22 december (20 uur) geeft hij zo’n koncert in het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle. Voor de gelegenheid wordt het orkest uitgebreid tot dertien strijkers plus Alex Roosemeyers, klavecimbel en piano. Op het programma staat een fragment uit de “Symfonie van de Hoop” van Dominique Lawaree, waarin één voor één de instrumenten opkomen. Dan volgt het vrolijke “Divertimento KV 136 in D” van Mozart. Na de pauze krijgt u een klank- en beeldevocatie van Vivaldi’s “De Vier Jaargetijden”, met seizoenlandschappen van Latemse kunstenaars en een reeks subtiele, hedendaagse dorps- en Leiegezichten. De prezentatie van deze mooie avond is in handen van Johan Verminnen.

– Info en reservatie : La Scala, tel. en fax (09) 281.13.81.

MUZIEK & WOORD

Opnieuw is het ogenblik aangebroken om uw aandacht te vestigen op Muziek & Woord, het kulturele maandblad van de BRTN waarin zo uitgebreid als mogelijk de programma’s van Radio 3 worden opgenomen. Het verschijnt twaalf keer per jaar en is ik heb het al meermaals gezegd het beste radioblad dat ik ken. Door de overvloed aan details beperkt het zich noodzakelijkerwijs tot Radio 3 : als buitenlandse zenders op dezelfde manier in dit blad zouden worden opgenomen, wordt het een onbetaalbaar boek.

Waarom Muziek & Woord zo nuttig en praktisch is ? Op de eerste plaats natuurlijk omdat je weet wat er zal worden uitgezonden. Maar er is méér. U hoort op Radio 3, bijvoorbeeld tijdens de middagpauze van donderdag 14/12, de “Sonate in G voor dwarsfluit en klavecimbel” van Carl Philipp Emanuel Bach uitgevoerd door Barthold Kuijken en Bob van Asperen. En u denkt : “Dat zou ik best willen hebben in mijn diskoteek. ” Slechts één bron : in Muziek & Woord wordt de referentie vermeld, zijnde Sony 53.964. Daarmee stapt u naar de platenhandelaar en klaar is Kees. In dit blad wordt bij àlle programma’s de referenties van de cd-opnames vermeld.

Verder vindt u hierin nog een macht andere informatie : wat er aan klassieke muziek komt op Radio 1, bijvoorbeeld, of de televisie. Het geheel is omraamd met interessante artikels door lui die weten waarover ze het hebben. Deze maand onder meer bijdragen over Paul Gilson, over “Les Indes Galantes” van Rameau, over Pietro Antonio Locatelli en over “Jérusalem” van Verdi. Daarnaast komt natuurlijk, en terecht, ook het “Woord” schrijvers, boeken, en teater ruim aan bod. Een tip : iemand met Kerstmis of nieuwjaar een abonnement schenken op Muziek & Woord is een biezonder waardevolle geste.

Een jaarabonnement kost 800 frank, te storten op onderstaand nummer. Voor houders van een CJ-Paspoort of een +3-pas is het 500 frank.

– Info : Dienst Pers en Publikaties, A. Reyerslaan 52, 1043 Brussel. tel. (02) 741.53.95. Rekeningnummer : 001-2778025-21, met vermelding “Muziek & Woord 1996”.

Fons de Haas

Robby Hellyn : blijvende inzet voor de jeugd en de muziek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content