DON GIOVANNI

Dit is echt een buitenkans : komende zaterdag 14 oktober (20 uur) geven het orkest en koor La Petite Bande en een hele resem solisten onder leiding van Sigiswald Kuijken in de Festivalhal Bijloke-abdij in Gent een extra uitvoering van Mozarts opera “Don Giovanni”. De uitvoering ervan de avond ervoor in de Gentse Opera is namelijk al màànden uitverkocht. Een extra kans dus voor wie geen plaats kon bemachtigen ! De uitvoering in de Bijloke-abdij gebeurt net als in de opera “concertant”, dus zonder decor, maar de solisten/akteurs maken heus de nodige gebaren wel. Al is het een extra-voorstelling, wees er toch maar als de kippen bij en bel nu dadelijk.

– Info : Free Time Uitbureau, Kammerstraat 19 in 9000 Gent. tel. (09) 233.77.88.

FAIRY QUEEN

Aanstaande zondag 15 oktober kan u om 13 u.10 in het Radio 3-programma “Het Eerste Oordeel” luisteren naar een vergelijkende diskografie van “The Fairy Queen” van Henry Purcell, met Patrick Peire en Ludwig van Gijsegem als panelleden. Erg leerzaam en ongetwijfeld boeiend voor iedereen die de vertolking van deze semi-opera door The Gabrieli Consort & Players op 2 oktober jl. in Sint-Niklaas heeft meegemaakt.

MOESSORGSKY

Op zaterdag 21 oktober om 15 uur (!) geeft het Symfonisch Jeugdorkest van Vlaanderen onder leiding van Robert Groslot speciaal voor jongelui (maar alle leeftijden zijn welkom) een fijn koncert in de Blauwe Zaal van deSingel. Groslot brengt er twee versies samen van Moessorgsky’s meesterwerk “Beelden uit een Schilderijententoonstelling” : eerst de originele pianoversie met uitleg en vertolkt door hemzelf, en daarna de knappe orkestbewerking ervan door Maurice Ravel. Tijdens de pianovertolking worden de schilderijen van Viktor Hartmann, de inspiratiebron van dit werk, op groot scherm vertoond. Zo ontdekt u het hoe, wat en waarom van deze kompositie. Als toemaatje speelt het orkest “Het Groot Russisch Paasfeest” van Rimsky Korsakov. Niet te missen. En neem uw kroost mee.

– tel. (015) 20.86.81 of (02) 569.34.70.

ROMANTIEK

Na het Budapest Festival Orchestra in het begin van deze maand komt nu ook het Staatsopera Orkest van Budapest naar ons land. Het speelt op donderdag 19 oktober om 20 u.30 in de Oude Vleeshalle in Mechelen (Huidevetterstraat 7). Dirigent is Herman Engels. Op de affiche staat de ouverture tot de opera “Hunyadi Laszlo” (1844) van Ferenc Erkel, die ook de toondichter is van de Hongaarse nationale hymne. Erkel is een erg belangrijk komponist geweest. Zijn meesterlijk georkestreerde muziek barst van klankkleuren.

Als tweede werk spelen ze het vioolconcerto van August De Boeck. Solist is Jozsef Lendvai. Let vooral op het middendeel, het andante, met die betoverende melodieën. Herman Engels en het Bulgaarse Opera-orkest eindigen deze romantische avond met het symfonisch gedicht “Tasso” van Franz Liszt, een door en door strelende kompositie met hoe kan het anders bij Liszt zo nu en dan rilling gevende patetiek.

Herman Engels geeft met dit orkest een gelijkaardig koncert van Hongaarse romantiek op vrijdag 20 oktober (20 uur) in het Paterspand in Turnhout.

– Info en plaatsbespreking : Dienst Toerisme, Stadhuis in 2800 Mechelen. Of Sekretariaat Festival van Vlaanderen, eveneens op dat stadhuis. tel. (015) 29.78.22 of (015) 29.78.23 (tel. en fax). Info Turnhout, tel. (014) 40.02.60.

DUO LABEQUE

Het beroemde pianoduo, Katia en Marielle Labeque, is niet alleen leuk om naar te kijken : deze twee knap-ogende zusjes spelen ook betoverend goed. Op vrijdag 20 oktober komen ze naar Antwerpen waar ze om 20 uur optreden in de Koningin Elisabethzaal, samen met het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen onder leiding van Grant Llewellyn. Op het programma staan de “Rhapsodie espagnole” en “Ma mère l’oye” (als quatre-mains) van Ravel, “Carnaval des animaux” van Saint-Saëns, en “Poème de l’extase” van Skrjabin.

– tel. (03) 231.37.37.

Fons de Haas

Dirigent Herman Engels : een avond vol Hongaarse romantiek in Mechelen en Turnhout.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content