QUATUOR DANEL

Drie van de vier heten Danel. Hun voornamen : Marc die eerste viool speelt, Juliette, alto, en Guy, cello. De tweede violist is Gilles Millet. Dit viertal treedt vrijdag 13 oktober (20 u.30) op in de Raadzaal van het Stadhuis van Halle. Ze prezenteren eerst het “Strijkkwartet in C” KV 465 van Mozart, bijgenaamd “Dissonanzen Quartett” vanwege de tegen elkaar wrijvende tonen in het begin (adagio). In het kompositiejaar 1785 kwam dat zó modern over, dat tijdgenoten zich afvroegen of Mozart soms fouten had geschreven. Dan volgt het “Strijkkwartet in g” op. 10 van Debussy, jammer genoeg het enige dat hij maakte. Het is een prachtwerk van gepenseelde klanken, getuigend van tijdloze schoonheid. Het Quatuor Danel eindigt met het “Strijkkwartet in e” van Beethoven, opgedragen aan vorst Andreas Kyrill Razoumovski. Vooral het meditatieve en tedere molto adagio eruit is zo pakkend dat je het nooit meer vergeet. Dit wordt een biezondere avond.

– Info en reservatie : CC ’t Vondel, Grote Markt in 1500 Halle. tel. (02) 356.99.20. Of Festival van Vlaanderen, tel. (016) 20.05.40. Fax : (016) 20.52.24.

FIBONACCI BLAASKWINTET

“Ieder ensemble, en vooral ieder jong ensemble, dat zich toelegt op de studie en de uitvoering van kamermuziek verdient lof en waardering, vooral als het zoals het Fibonacci Blaaskwintet voortdurend op zoek gaat naar nieuwe uitdagingen, nieuwe komponisten, nieuwe werken”, zo lezen we in het programmaboek. Dat is zeer juist. U kan het Fibonacci Blaaskwintet beluisteren op zaterdag 14 oktober (20 uur) in de Begijnhofkerk in Diest. Ze spelen komposities van Reicha, Nielsen, Zemlinski, Milhaud, Ligeti en Schuller. Een feest voor het oor, want blazers in een kerk-akoestiek…, dat is zowat het einde.

– Info en reservatie : CC Begijnhof, Kerkstraat 4 in 3290 Diest. tel. (013) 32.17.93. Of Festival van Vlaanderen : (016) 20.05.40. Fax : (016) 20.52.24.

PROMETHEUS

Iedereen weet hoe mooi viool en piano bij elkaar passen. Dat is voor hoorn en piano net zo, al zal dat sommigen verbazen. Nog fijner is het als deze drie instrumenten samen klinken. Dat kan u allemaal meemaken op zaterdag 14 oktober (20 u.30) in de Sint-Servatiuskerk van Berg/Kampenhout. Daar spelen Luc Bergé, hoorn, Otto Derolez, viool, en Jan Michiels, piano, alle drie leden van het Prometheus Ensemble. Ze vertolken de “Sonate in F voor hoorn en piano” van Beethoven, de “Sonate in F” voor viool en piano van Schönberg, en het prachtige “Trio in Es” voor viool, hoorn en piano van Brahms, die de hoorn goed kende, want hij speelde die zelf. Dit Trio werd gekomponeerd in 1865. Heel mooi hierin is het adagio mesto (in es), waarin Brahms aandoenlijk afscheid neemt van zijn moeder die in februari van dat jaar overleed. Let vooral op de dialoog tussen viool en hoorn in het middendeel met die mysterieuze harmonieën van de piano op de achtergrond. Daarvan krijg je een krop in de keel !

– Info en reservatie : “Ter Bronnen”, Tiende Schuurstraat 17 in 1910 Kampenhout. tel. (016) 65.54.27. Fax : (016) 65.60.41.

TER KAMEREN

In de reeks “Muziek in de abdijen” van het Festival van Vlaanderen kan u op dinsdag 17 oktober (20 uur) in de Ter Kamerenabdij in Brussel luisteren naar de Capella Currende & Currende Consort onder leiding van Erik Van Nevel. Zij voeren werken uit van Peter Philips (achtstemmige motetten), Richard Dering (zesstemmige Cantica Sacra) en Henry Purcell (anthems en psalmen), drie komponisten die samen de 17de eeuw omvatten en de evolutie in de muziek uit die periode duidelijk illustreren. Vooral de teatraal klinkende “full anthems” (antifonen als kantates) van Purcell laten telkens opnieuw grote indruk na. Bovendien loont het de moeite de oude gotische abdijkerk van Onze-Lieve-Vrouw ter Kameren te ontdekken. Een oaze van rust in een grootstad.

– Info en reservatie : PSK, Koningsstraat 10 in 1000 Brussel. tel. (02) 507.82.00.

Fons de Haas

Erik Van Nevel, dirigent van Capella Currende & Currende Consort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content