HUELGAS

Op dinsdag 10 oktober vindt in de Refter van de Bijloke-abdij in Gent iets heel biezonders plaats. En let op : om 21 u.30 èn om 24 u.30 ! Het programma is getiteld “Esperança perdida” (Verloren hoop). U krijgt saudade in renaissancemuziek en fado te horen, uitgevoerd door het Huelgas Ensemble onder leiding van Paul Van Nevel, met daarbij José Manuel, guitarra portugesa, en José Antonio, viola. Een programma vol emoties.

Het is wel jammer dat van de teksten kennis van de inhoud is ontzettend belangrijk geen vertalingen werden opgenomen in het overigens prima verzorgde programmaboek. Grafisch had het moeten kunnen, want er is ‘wit’ genoeg. Wellicht was het financieel onmogelijk, in dat geval : laat de sponsor zich melden !

– Info en reservatie : Free-Time Uitbureau, Kammerstraat 19 in 9000 Gent. tel. (09) 233.77.88.

GOTHIC VOICES

We zeiden het u al : de afdeling Vlaams-Brabant van het Festival van Vlaanderen legt dit jaar sterk de nadruk op de polyfonie. Op donderdag 12 oktober kan u in de Romaanse Kerk van Bertem (20 u.30) luisteren naar Gothic Voices, die komposities brengen van Gilles Binchois (ca. 1400-1460) en diens tijdgenoten Dufay, Velut en Dunstable. Sublieme en zeer nobele muziek. Hier staan in het programmaboek gelukkig de vertalingen van al de Latijnse teksten. Van de Franse en de Engelse echter niet, jammer. Het koncert wordt om 19 u.30 voorafgegaan door een lezing over Binchois en diens tijdgenoten door dr. Eugeen Scheurs (in de parochiezaal vlakbij de kerk).

– Info : Festivalsekretariaat, tel. (016) 20.05.40. Fax : (016) 20.52.24.

HEINRICH SCHIFF

Iedereen kent Heinrich Schiff vooral als één van de beste cellisten van nu. Al een kleine tien jaar dirigeert hij ook, en zeer goed. Dat komt hij op dinsdag 10 oktober om 20 uur doen in Herentals, in de St.-Waltrudiskerk. Hij leidt de Beethoven Academie in de “Kammersinfonie in Es” van Schreker, het “Celloconcerto in D” van Joseph Haydn (waarbij hij zelf als solist optreedt), en de “Symfonie nr 36, KV 425”, bijgenaamd “de Linzer”, van Mozart. Deze symfonie kreeg deze bijnaam omdat Mozart ze in Linz komponeerde, in 1783.

Als hoogtepunt deze avond geldt wel het celloconcerto van Haydn. Waarschijnlijk schreef Haydn een half dozijn celloconcerto’s. Deze in D is zijn tweede en wordt het meest gespeeld. Cellisten zijn er gek op. De kompositie dateert uit hetzelfde jaar als Mozarts “Linzer”. Vooral het adagio is uitermate lief. Het is één groot lied, dat op geen enkel instrument zo pakkend klinken kan als op een cello met zijn warme en intieme klank. Je kan er eindeloos vaak naar luisteren. Het hoofse allegro wekt je heel zacht uit die hemelse dromerij.

– Info en plaatsbespreking : Sekretariaat Festival van Vlaanderen, Stadhuis Mechelen. tel. en fax : (015) 29.78.23.

GOEYVAERTS CONSORT

Zonder het Wereldjeugdkoor zo staat in het Festival-programmaboek zou er geen Goeyvaerts Consort zijn. Zestien jonge, professioneel gevormde zangers (vier per stem) uit dat Wereldjeugdkoor hebben namelijk een ensemble gevormd. Als naam kozen ze hun grote voorbeeld Karel Goeyvaerts (1923-1993), die symbool staat voor vernieuwing, internationalisme, eruditie en spiritualiteit. Uit de aard der zaak legt het Consort zich vooral toe op hedendaagse muziek.

Het Goeyvaerts Consort onder leiding van Marc Michael De Smet treedt op donderdag 12 oktober om 20 u.30 op in de Jezuïetenkerk in Mechelen (Bruul). U kan er luisteren naar werken van onder meer Edvard Grieg, Arvo Pärt, Henryk Gorecki (“Euntes ibant et felbant”), Ralph Vaughan Williams, Gyorgy Ligeti, Veljo Tormis en jammer genoeg slechts als enige van de onzen, maar het is wel een uitstekende keuze de Mechelaar Raymond Schroyens (“Penelope”).

– Info en reservatie : Festivalsekretariaat, Stadhuis, Mechelen. tel. en fax : (015) 29.78.23.

FONS DE HAAS

Paul Van Nevel verzorgt met het Huelgas Ensemble een biezonder koncert in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content