MUSICA ANTIQUA LEUVEN

Het minifestival Musica Antiqua Leuven is elk jaar opnieuw een festijn voor liefhebbers van oude muziek. Dit muziekfeest in de universiteitsstad start op dinsdag 31 oktober om 20 u.30 met een koncert door het vermaarde barokensemble Musica Antiqua Köln onder leiding van Reinhard Goebel en met de sopraan Katelijne Van Laethem als soliste. Ze brengen komposities van Anthonis Vermeeren (“Cara mea”), Christian Ritter (“O amantissime sponse”), Charles Rosier (“Alma Mater”), John Blow (“Chaconny in G”) en nog twee chaconny’s en de “Toccata in A” van Henry Purcell.

Behalve dit koncert biedt Musica Antiqua Leuven onder de titel “Purcell-projekt” nog drie andere avond-evenementen (zie hieronder bij “Odes”). U kan naar elk van de vier koncerten afzonderlijk gaan en ze apart betalen, maar het is gunstiger een abonnement te nemen voor 2200 frank. Niet alleen spaart u 350 frank uit, maar u bent dan ook zeker van een goede plaats. De vier opvoeringen gaan door in de Aula Pieter De Somer, K.U. Leuven, in De Beriotstraat. (Uw auto kan u kwijt op het Ladeuzeplein, gemakkelijk te bereiken als u Leuven binnenrijdt via de Tiense Poort.)

– Info en reservatie : Campus, Bondgenotenlaan 30, 3000 Leuven. tel. (016) 23.92.00. Of fax (016) 25.70.99 (Musica Antiqua).

ODES

Heel bekend en geliefd van Henry Purcell zijn diens “Odes for the Birthday of Queen Mary”. U kan er op het festival Musica Antiqua Leuven beluisteren op woensdag 8 november om 20 u.30 in de Aula Pieter De Somer zoals hierboven vermeld. Ze worden uitgevoerd door tien zangers en vijftien musici van het wereldberoemde The Gabrieli Consort and Players onder leiding van Paul McCreesh. Topklasse gegarandeerd. Dit koncert is het eerste van het bovengenoemd “Purcell Project”. De volgende zijn op 21 (“Dido and Aeneas”) en 28 november (“Music be the Food ofLove”), maar daarover meer over twee weken.

– Info en reservatie : idem Musica Antiqua.

TERCENTENARY

“Tercentenary” betekent gewoon “drie-eeuwig” en heeft dit jaar natuurlijk betrekking op Henry Purcell die drie eeuwen geleden om precies te zijn op 21 november 1695 in Londen overleed. Op zondag 5 november om 15 uur wordt in de St.-Pieterskerk in Pellemberg door een achttal musici, onder wie de sopraan Constanze Backes, een “Tercentenarykoncert” gegeven, een herdenking met muziek van Purcell zelf, maar ook van andere grote komponisten uit de barokperiode. Van Händel bijvoorbeeld de “trompetsonate in D” met Robert Vanryne als solist ; van Bach de solokantate “Jauchzet Gott in allen Landen” en het zo mooie “Hoboconcerto in A” met hoboïst Michael Niesemann. Van Purcell brengt het ensemble aria’s en instrumentale stukken uit The Fairy Queen en King Arthur.

– Info en kaarten : tel. (016) 23.92.00. Fax (016) 25.70.99.

RICERCAR CONSORT

Ook in de Brusselse Miniemenkerk, Miniemenstraat (vlakbij de Zavel), wordt Purcell herdacht. Op woensdag 8 november om 20 uur treedt daar het Ricercar Consort op met als soliste de sopraan Greta De Reyghere. Schitterende instrumentale muziek zoals de “Sonata of III Parts” en betoverende zang zoals liederen uit “Orpheus Britannicus” enaria’s als “Thy Hand, Belinda” uit “Dido and Aeneas”.

– Info : tel. (02) 506.82.00. Of Info-ticket : tel. (02) 512.85.54.

MARKUS GROH

U kent hem beslist nog van de Elisabethwedstrijd in het voorjaar : Markus Groh. Een prachtpianist. Ontmoet hemlive op vrijdag 3 november om 20 u.30 in deSingel in Antwerpen, en op zaterdag 4 november om 20 u.30 in het Casino Knokke. Beide keren brengt hij werken van Beethoven (o.a. de “Sonate nr. 31 in As”), Brahms (“Vier klavierstukken op. 119”), Chopin (“Barcarolle in F”, “Scherzo in Cis”) en Prokofiev (“Sonate nr. 7 in Bes”).

– Info : Antwerpen, Marnixkring, tel. /fax (03) 233.11.82. Voor Knokke-Heist : tel. (050) 63.05.05 ; of Marnixkring : tel. (050) 60.61.40.

FONS DE HAAS

Markus Groh : pianorecital in Antwerpen en Knokke.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content