FESTAL BRASS ENSEMBLE

Nee, dit is geen tikfout : het is wel degelijk Festal en niet Festival. Het Festal Brass Ensemble is een groep waarvan onze beste blazers, allemaal musici van top-klasse, deel uitmaken. Ze spelen samen muziek omdat ze het graag doen en daarom is wat ze brengen ook zo steengoed.

Op zaterdag 30 september kan u hen om 20 uur beluisteren in het Cultureel Centrum Stroming in Evergem (Sleidinge). Ze vertolken komposities van o.m. Susato, Gabrieli, Händel, Bach, Granados en Hazell.

Hetzelfde koncert vindt op 12/10 (20 uur) plaats in de Sint-Martinuskerk in Aalst.

– Info : Gemeentelijk Cultureel Centrum Stroming, Weststraat 31 in 9940 Evergem-Sleidinge. tel. (09) 357.54.11. Cultureel Centrum De Werf, Molenstraat 51 in 9300 Aalst. tel. (053) 76.13.11.

POLYFONIE

De nieuwe autonome afdeling Vaams-Brabant van het Festival van Vlaanderen legt in haar eerste seizoen sterk de nadruk op de polyfonie. Vandaar het koncert op woensdag 4 oktober (20 u.30) in de Grote Aula (St.-Michielsstraat) in Leuven met het Ensemble Clément Janequin, dat chansons brengt op gedichten van Pierre de Ronsard. Heel wat komponisten komen aan bod, o.m. Jean de Castro, Claude Lejeune, Philippus de Monte en François Regnard. Dit koncert wordt ingeleid door Ignace Bossuyt om 19 u.30 (!) in de Kleine Aula. Gegarandeerd boeiend.

Info en kaartenverkoop : De Streekkrant, Mgr. Ladeuzeplein 29 in Leuven. tel. (016) 23.60.25.

PURCELL

In dit “Purcell-jaar” de in 1659 geboren grote Engelse komponist overleed in 1695, drie eeuwen geleden heeft ook het Festival van Vlaanderen in heel wat programma’s diens fantastisch mooie komposities geafficheerd. Een heel tof Purcell-koncert vindt plaats op maandag 2 oktober (20 uur) in het Sint-Jozef Klein Seminarie (Collegekerk) in Sint-Niklaas, waar de beroemde The Gabrieli Consort & Players onder leiding van Paul McCreesh de semi-opera “The Fairy Queen” uitvoeren. Het libretto daarvan is gebaseerd op “Midzomernachtsdroom” van Shakespeare, dat onsterfelijke sprookje met koning Oberon en zijn vrouw Titania, met de liefdesrivalen Hermis, Helena, Lysander en Demetrius, met al die elfjes en liefdesdrankjes, èn met een happy end. Purcells songs, duetten, koorpartijen en dansen zijn subliem. Ik voorspel u dat, als u dit allemaal hebt meebeleefd, u zich voelt zoals in het slotkoor “They shall be as happy” wordt bezongen. Gelukkig derhalve.

– Info : tel. (09) 233.77.88.

HÄNDEL

Georg Friedrich Händel (1685-1759) wist tijdens zijn leven verdraaid goed hoe gek iedereen op zijn muziek was. Hij komponeerde trouwens om Jan en Alleman te behagen en te plezieren. Dat hij populair zou blijven tot in alle eeuwigheid, kon hij echt niet vermoeden. Nu, tweeënhalve eeuw later, weten wij het wèl. Händels komposities liggen nu eenmaal lekker in het oor. Echt geniaal. Alle grote komponisten waardeerden hem. Op Mozarts fanlijst bijvoorbeeld stond hij nummer één. Beethoven was eveneens een groot bewonderaar : in zijn sterfkamer lagen de veertig banden van de befaamde in 1787 in Londen gepubliceerde Händel-uitgave.

Op donderdag 5 oktober om 20 uur geeft het kamerorkest Prima La Musica onder leiding van Dirk Vermeulen een avond met uitsluitend muziek van Händel in de Sint-Martinuskerk in Aalst. U hoort het “Concerto grosso op. 3 nr. 4”, de “Suite in D” voor trompet (solist Manu Mellaerts), het biezonder charmante “Concerto in Bes voor harp en strijkers” (soliste Sophie Hallynck) en de iedereen wel bekende “Water Music”.

Dit koncert vindt eveneens plaats in de St.-Catharinakerk in Hoogstraten op 6/10 om 20 u.30 en op 26/10 om 20 uur in het O.-L.-V.-ten-Doorne-Instituut in Eeklo.

– Info : Aalst, tel. (053) 76.13.11. Hoogstraten, tel. (014) 58.09.91. Eeklo, tel. (09) 377.29.41.

FONS DE HAAS

Manu Mellaerts, solist in Händels suite voor trompet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content