OPERA

Dinsdag 26 september start in de Opera van Gent (om 19 u.30) het seizoen ’95-’96 van de Vlaamse Opera, en er staan prachtige dingen te gebeuren. Die avond wordt dit toffe operajaar geopend met “Le Nozze di Figaro” van Mozart, een van de subliemste opera’s die ooit geschreven werden en waarin de meest subtiele menselijke emoties aan bod komen. De première in Gent wordt gevolgd door nog vijf voorstellingen, met daarna nog zeven in Antwerpen (met première op 14 oktober). Peter Erckens dirigeert en de regie is in handen van Guy Joosten. In de vertolking zien we onder meer Urban Malmberg als Figaro, Boje Skovhus als graaf ; gravin is Gillian Webster ; Mireille Capelle speelt Marcellina en Marie-Noëlle de Callaty de rol van Barbarina.

Ik signaleer dit nu al, omdat het niet zo evident is om op het laatste ogenblik nog een goede plaats te kunnen krijgen in de opera, noch in Gent, noch in Antwerpen. Het beste is een abonnement te nemen waarover u alle inlichtingen kan krijgen op onderstaand adres want er zijn momenteel nog mooie plaatsen beschikbaar. Een abonnement is nuttig, omdat er nog zoveel voortreffelijks op het programma staat. “Serse” van Händel bijvoorbeeld onder leiding van Jos van Immerseel. Dan ook “Tosca” van Puccini, “La Forza del Destino” van Verdi, “Parsifal” van Wagner, “King Priam” van Tippett, en ten slotte weer Puccini met “La Fanciulla del West”. Verder zijn er koncerten en dansvoorstellingen. Het is een kwestie van er tijdig bij te zijn. Neem nu dus dadelijk kontakt op.

– Info : Vlaamse Opera, Schouwburgstraat 3 in 9000 Gent. tel. (09) 223.06.81. Fax : (09) 223.87.26. Plaatsbespreking : (09) 225.24.25. Vlaamse Opera, Van Ertbornstraat 8 in 2018 Antwerpen. tel. (03) 233.68.08. Fax : (03) 231.07.85. Plaatsbespreking (Frankrijklei 3) : (03) 233.66.85.

HIGHLIGHTS

Op zondag 17 september om 15 uur (!) geeft het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen een prettig koncert in de Bijlocke Festivalhal in Gent, hetzelfde koncert dat het orkest op 8 september in Brussel brengt. Onder leiding van Grant Llewellyn speelt het orkest een reeks klassieke “hits” die je doorgaans op cd’s vindt met “highlights” of huwelijksmuziek. Dat zijn o.a. de “Rhapsodie espagnole” van Ravel, het meeslepende “Adagio” uit Mozarts klarinetconcerto, het “Trompetconcerto” van Haydn, de “Romance voor fagot” van Elgar, “De vlucht van de hommel” van Rimsky-Korsakov en het toffe “Young Person’s Guide to the Orchestra” van Benjamin Britten. Heel prettig, vooral voor jongelui en mensen die nog niet zo vertrouwd zijn met klassiek. Solisten zijn Marc Vertessen, klarinet, Oliver Engels, fagot, en Alain de Rudder, trompet. Het is allemaal “licht klassiek”, maar haal daar de neus niet voor op. Je moet het maar presteren om zulke muziek te schrijven als bijvoorbeeld Ravel en Mozart. Als die werken populair geworden zijn, des te beter, want dat betekent dat iederéén er van houdt. Alleen komponisten die muziek schrijven waarnaar bijna geen mens luistert, zijn daarop jaloers. Een goede raad : neem uw kinderen mee. Of, als ze groot genoeg zijn om alleen te gaan, geef hen uw plaatsen cadeau !

– Info en plaatsbespreking : tel. (09) 233.77.88.

REQUIEM

Hetzelfde Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen geeft op donderdag 21 september om 20 u.30 een fijn koncert in de Kerk O.-L.-Vrouw-Over-de-Dijle in Mechelen. Op de affiche staan “Fresco” van Schroyens, de “Sinfonia da Requiem, opus 20” van Britten, en het door iedereen zo geliefde “Requiem” KV 626 van Mozart. Grant Llewellyn dirigeert en de solisten zijn Eileen Hulse, sopraan, Fiona Janes, mezzo, Philip Sheffield, tenor, en David Thomas, bas. Het koor is Modus Novus. Veel rouwmuziek, maar u weet dat dit vaak ook de aangrijpendste komposities zijn.

– Info en plaatsbespreking : (015) 29.78.23 (tel. en fax).

Fons de Haas

Wolfgang Amadeus Mozart : de Vlaamse Opera brengt deze maand “Le Nozze di Figaro”, het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen heeft het “Requiem” op het programma staan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content