FEEST

“Feest” is onze entoesiaste aanduiding voor het Festival van Vlaanderen, dat nu volop aan de gang is in Brussel, Mechelen, Gent en andere historische steden met een brede waaier van muzikale heerlijkheden. Dit jaar is er een nieuw Festival-luik, namelijk Vlaams-Brabant en ook dàt belooft. Het eerste koncert van deze nieuweling vindt plaats op maandag 25 september (20 u.30) in de Aula Pieter De Somer in Leuven. Het is tevens de opening van het akademiejaar van het K.U. aldaar. De Beethoven Academie koncerteert er onder leiding van Jan Caeyers. Op het programma staan werken van Varèse met onder meer “Offrandes” waarbij de sopraan Rolande Van der Paal als soliste optreedt. Verder als kreatie “Les Fouilles de Jéruzona” van Henri Pousseur, en na de pauze de bekende “Posthoornserenade” KV 320 van Mozart. De bijnaam “Posthoorn” kreeg deze kompositie vanwege de posthoornsignalen die erin voorkomen (tweede trio).

Om in de Mozart-sfeer te blijven : het festival houdt op donderdag 28 september om 20 uur in de feestzaal van het stadhuis van Vilvoorde een kamermuziek-avond voor u klaar. Het Mozarteum Quartett Salzburg vertolkt dan drie kwartetten met bijnamen : het “Vogel-Quartett in C” van Haydn, zo genoemd naar de vogel-imitaties in het eerste deel, het “Frühlingskwartet” KV 387 van Mozart een bijnaam die ik niet ken en ook niet kan verklaren en het “Harfenquartett” van Beethoven dat zo heet door de op harpenklank lijkende pizzicato-passages in het eerste deel.

– Info en reservatie : Leuven, tel. (016) 23.60.25 of (016) 22.21.13. Vilvoorde, tel. (02) 255.46.90. Festival van Vlaanderen, tel. (016) 20.05.40. Fax : (016) 20.52.24.

COLLEGIUM VOCALE 25

Feest is het ook voor het intussen wereldberoemde Collegium Vocale van Philippe Herreweghe dat dit jaar zijn 25-jarig jubileum viert. Het ensemble was in de jaren zeventig de eerste groep die op het gebied van de vokale polyfonie resoluut nieuwe wegen insloeg. Dit wekte de belangstelling van musici als GustavLeonhardt, Ton Koopman en Nikolaus Harnoncourt, die intensief met het Collegium Vocale gingen samenwerken. Wat Herreweghe in die glorieuze kwarteeuw met zijn ensemble heeft gepresteerd in koncerten en op cd hoort bij het beste van het beste. Zijn geheim : puur vakmanschap. Zijn kwaliteiten : ernst, natuurlijke muzikaliteit en wat Mozart zo belangrijk vond “gute Geschmack”, goede smaak dus. Dit allemaal zonder bluf en betweterij.

We zullen de komende maanden nog vaak terugkomen op diverse koncerten van dit Collegium Vocale. We kunnen ze echter niet allemaal opsommen, maar u kan altijd onze Agenda (in Teleknack) raadplegen, op affiches letten en andere interessante bronnen, zoals folders van het Festival van Vlaanderen, uitpluizen.

Op zondag 24 september (20 uur) koncerteert het Collegium Vocale onder leiding van Philippe Herreweghe in de Kerk van de Paters Carmelieten in Gent. U krijgt er goddelijk fijne muziek te horen : “Anthems” van Pelham Humfrey (1647-1674) en de beroemde ode “Hail, bright Cecilia” van Henry Purcell (1659-1695). Solisten zijn de sopraan Lisa Larsson, de alt Robin Blaze, de tenoren Mark Padmore en Hervé Lamy en de bassen Brian Banntyne-Scott en Adrian Peacock. Wees er op tijd bij !

– Info en reservatie : vzw FreeTime, Kammerstraat 19 in 9000 Gent. tel. (09) 233.77.88. Festival van Vlaanderen, Kleine Gentstraat 46 in 9051 Gent. tel. (09) 243.94.94. Fax : (09) 243.94.90.

BARBARA HENDRICKS

Twee keer komt de sopraan Barbara Hendricks hier op het podium : op vrijdag 22 september (20 uur) in het PSK, Brussel, en op maandag 25 september (20 uur) in de Festval Bijloke-abdij in Gent. I Fiamminghi spelen en Rudolf Werthen dirigeert. Beide keren hetzelfde programma met komposities van Hovhaness (“Symfonie nr 6”), Berlioz (“Les nuits d’été”), Ravel (Le tombeau de Couperin”) en Richard Strauss (“Metamorphosen”).

– Info : Brussel, tel. (02) 507.82.00. Gent, tel. (09) 233.77.88.

Fons de Haas

Philippe Herreweghe : al 25 jaar muziek op het hoogste niveau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content