MARISS JANSONS

In samenwerking met het Festival van Vlaanderen heeft de Brusselse Filharmonie het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg uitgenodigd. Dit ensemble vertolkt op vrijdag 8 september in het PSK (20 uur) onder leiding van de beroemde dirigent Mariss Jansons de “Symfonie nr. 8 in G” van Antonín Dvorák en de “Symfonie nr. 10 in e” van Dmitri Sjostakovitsj. Twee prachtwerken, die kompositorisch heel dicht bij elkaar staan, al zou je in de 10de van Sjostakovitsj ook wel aan Tsjaikovsky kunnen denken.

De 8ste van Dvorák wordt jammergenoeg niet zo heel vaak gespeeld. Vreemd eigenlijk, want persoonlijk vind ik ze charmanter en zelfs rijker dan zijn overbekende 9de met de bijnaam “Uit de nieuwe wereld”. In de 8ste volgt de ene muzikale inval en schildering na de andere, met heerlijke melodieën ertussen geweven. Mocht u deze symfonie niet kennen, dan hebt u nu een mooie kans. Let eens speciaal op het derde deel, het Allegretto grazioso, dat inderdaad heel “gracieus” is. De 10de van Sjostakovitsj is, hoe kan het anders bij deze komponist, behoorlijk zwaarmoedig, al wordt dat afgewisseld met vreselijk opzwepende passages in felle ritmiek. Iedereen in het orkest heeft de handen vol.

Het Filharmonisch Orkest van Sint-Petersburg koncerteert ook tijdens de openingshappening van het Festival in Gent op 9 september. Meer over deze happening leest u in “Podium” van deze week.

– Info : tel. (02) 511.34.33.

VAN IMMERSEEL

Als je zo de programma’s van het Festival van Vlaanderen en van de diverse koncertverenigingen doorneemt, is het eigenlijk fijn dat de vakantieperiode voorbij is. Allemachtig, wat er allemaal niet te gebeuren staat ! Wat muziek betreft, hebben we in ons Vlaanderen heus niet te klagen. Eén van onze musici die het komend seizoen tot ieders vreugde weer ruim aan bod komt, is Jos van Immerseel met zijn ensemble Anima Eterna. Op maandag 13 september spelen zij (20 u.30) in het Lunateater in Brussel de “Symfonie nr. 96” van Joseph Haydn, het “klavierconcerto nr. 1” van Beethoven en de altijd weer verrassende “Symfonie nr. 41” KV 551, bijgenaamd “Jupiter”, van Mozart.

Dat eerste klavierconcerto van Beethoven is heel fijn. Het langzame middendeel, het largo, is het hoogtepunt. En in het rondo hoor je wat een enorme grappenmaker Beethoven is geweest. Wat Mozart betreft : de “Jupiter” was de laatste symfonie die hij komponeerde. Zijn bijnaam kreeg dit werk pas na Mozarts dood en schijnt te maken te hebben met het klassieke karakter van deze kompositie. Sommigen beweren dat dit verband houdt met de grote aandacht die Mozart de laatste jaren aan de werken van Bach besteedde. Als je de finale beluistert, zou je inderdaad tot die konklusie komen, want de kompositietechniek, in het fugatische onder meer, staat ongelooflijk hoog en de levensernst die eruit klinkt, komt heel diep over. De “Jupiter” is één van die muzikale heerlijkheden die nooit vervelen, zelfs niet na honderd keer beluisteren. Zeker niet wanneer dit werk met zoveel vuur en entoesiasme en zo “Mozartiaans” wordt uitgevoerd als Van Immerseel en diens Anima Eterna het brengen.

– Info : (02) 511.34.33.

GOSPODI

Iedereen die naar een optreden van het ensemble Gospodi is geweest met hun liederen uit de Slavisch-Ortodoxe liturgie, zegt het : “We zijn er diep van onder de indruk en hebben momenten van grote innerlijke rust ervaren. ” Dat is ook zo met hun cd, waarvan hieronder nogmaals de referentie. Guido Cassiman weet te vertellen, hoe sommigen deze muziek hebben gebruikt om rustiger hun levenseinde tegemoet te gaan. Wonderlijk allemaal, al kan niemand eigenlijk het mysterie achter deze hymnen en psalmen verklaren. Gospodi kan u horen als afsluiting van de Open Monumentendag op zondag 10 september om 18 uur (!) in de Sint-Pieter- en Pauluskerk van Neerijse. Ga erheen !

– Reservatie : tel. (02) 687.70.07. Prijs : 200 fr. in voorverkoop, 300 frank aan de kassa.

“Slava Tebe Gospodi Slava Tebe” Ensemble Gospodi. (AUM 4-4)

Fons de Haas

Het ensemble Gospodi met (van linksaf) Herman Elegast, Hugo Smekens, Jos Simal en Guido Cassiman : een oaze van innerlijke rust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content