DANIEL BARENBOIM

Op zondag 3 december (20 uur) komt Daniel Barenboim in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel het imponerende “Klavierkonzert nr. 2 in Bes” van Johannes Brahms vertolken, samen met het Symfonieorkest van de Munt. In het tweede deel van het koncert staat Brahms’ “Symfonie nr. 1 in C” geprogrammeerd. Beide werken worden gedirigeerd door Antonio Pappano.

Daniel Barenboim, die drie weken geleden 52 werd, is op wereldvlak een van de opvallendste musici van de laatste decennia. Hij was ooit een wonderkind en gaf als zevenjarige al koncerten in zijn geboortestad Buenos Aires. Als jochie van negen speelde hij in het Mozarteum in Salzburg onder leiding van Igor Markevitsj. Enkele jaren later verhuisde het gezin Barenboim naar Israël. Een van Daniels pianoleraars was de beroemde Edwin Fischer. Naast een fonkelende carrière als pianist trad Daniel op als dirigent, met haast nog groter sukses, denk maar aan Wagners “Ring” in Bayreuth en zijn tientallen cd’s met top-orkesten. Toch is hij pianist gebleven en behoort hij als zodanig nog steeds bij de top.

– Plaatsbespreking : De Munt, tel. (02) 229.12.11. PSK tel. (02) 507.82.00.

LUC BREWAEYS

De komponist Luc Brewaeys (1959) wordt in Antwerpen en omstreken op handen gedragen. Terecht trouwens. In het voorjaar kwam van hem “Oban” in deSingel, zijn zesde werk in de reeks “single malt whisky” ; verder ook “The Purple Cucumber” dat gebaseerd is op allerhande tema’s en motieven van Frank Zappa, en tenslotte het strijkkwartet nr. 2 “Bowmore”. Op donderdag 30 november (20 uur) kan u in het PSK in Brussel zijn “Symfonie nr. 2” en “Non lasciate ogni speranza” beluisteren, uitgevoerd door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen (waar Brewaeys min of meer huiskomponist is) onder leiding van Arturo Tamayo en met als solisten de sopraan Mireille Capelle en de saxofonist Daniel Kientzy. Na de pauze staat “Le Sacre du Printemps” van Igor Stravinsky op het programma. Ik hoop dat de Vlamingen uit Brussel en aanpalende gemeenten hier massaal naar toe komen.

– Info en reservatie : PSK tel. (02) 507.82.00 en 507.84.44.

BOURLA-GALA

Sylvesternacht is pas over een goeie vijf weken, maar u moet er nu al werk van maken om het volgende te kunnen beleven : op zondag 31 december vormt de Bourlaschouwburg in Antwerpen het feeërieke decor voor een galakoncert (20 uur) met meeslepende muziek uit het Habsburgse keizerrijk en helemaal ondergedompeld in de sfeer van het negentiende-eeuwse Wenen. Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen onder leiding van Heinrich Schiff vergast u op symfonische walsen en charmante komposities van Antonin Dvorák, Johann en Josef Strauss en Johannes Brahms. De toegangsprijzen variëren van 400 tot 1350 frank.

U kan enkel en alleen naar dit koncert, wat tof is, maar u kunt ook de hele Sylversternacht in de foyer van de Bourlaschouwburg doorbrengen, genietend van een keizerlijk menu met heerlijke wijnen en muzikaal omlijst door een echt salonorkest. Om middernacht zweven de gasten naar het podium voor een middernachttoost en Weense dansen. Alles in galakleding of in smaakvolle kostumering “uit de tijd van toen”. Dat kost wel een pak geld : tienduizend frank per persoon, maar daar is natuurlijk àlles inbegrepen, zowel de koncertplaatsen rang 1, de parking, vip-vervoer naar de schouwburg, de drink tijdens de pauze en de toost als het door meesterkok Johan Segers (’t Fornuis) bereide diner en de exquise wijnen. Wein, Weib und Gesang derhalve. Voor wie het zich veroorloven kan, is dit uiteraard een mooi einde van ’95 en een zalig begin van het nieuwe jaar.

– Aanvraag van speciale folder en/of reservatie : Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, Britselei 80 in 2000 Antwerpen. tel. (03) 231.37.37. Fax : (03) 231.91.26.

FONS DE HAAS

Daniël Barenboim : een van de opvallendste musici van de laatste decennia.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content