KRONINGSKONCERT

Op vrijdag 7 juli om 20 uur komen twee symfonie-orkesten dat van Maastricht en dat van Aken in het kultureel centrum de Velinx in Tongeren samen om twee meesterwerken uit de hoogromantische en postromantische muziekliteratuur uit te voeren. Dirigent is Yukio Kitahara.

Het postromantische is de charmante “Sinfonietta” van Leosj Jánatsjek, hèt sukses van de allereerste Laterna Magica Show in het Tsjechisch paviljoen op de Expo ’58. Als kontrast volgt daarna de “Symfonie nr. 7” van Anton Bruckner, de meest gespeelde van de negen die hij komponeerde. Misschien komt dat door het onvergetelijk mooie adagio. Erg treurig, dat wel, maar heel wat treurige muziek is geliefd, denk maar aan Mozarts “Requiem”. Naar het schijnt, voelde Bruckner bij het schrijven van dit adagio dat zijn vriend en afgod Richard Wagner spoedig ging sterven. Wagner heeft een grote invloed op hem gehad, wat je in deze Zevende duidelijk hoort. Ze is muzikaal zeer rijk, zit vol diversiteit in emoties, en is orkestraal nu eens geraffineerd en fijn, dan weer groots en majestueus nogal logisch met twee orkesten samen. De blazers en de pauken doen de ruiten en uw hart trillen.

– Info : Basilica Concerten-Limburg, Vlasmarkt 4 in 3700 Tongeren, (012) 23.57.19. Fax : (012) 26.41.26.

CAPILLA FLAMENCA

Zondag 9 juli (15 uur !) kan u in de koele (want het zal die dag snikheet zijn) kapel van Alden Biesen naar een tof koncert van oude muziek. “Magister X” wordt er gebracht door de Capilla Flamenca. Het is een fiktief en ietwat geromantizeerd verhaal over een simpele koorknaap, die verdomd graag zingt en veel op zijn instrument oefent. Hij heeft talent en hij hààlt het : hij wordt kapelmeester aan het keizerlijke hof. Muziek en verhaal vloeien in elkaar en vormen een boeiende verkenningstocht door het rijke muzikaal verleden.

– Info : zie item “Kroningskoncert”.

OPERADROOM

Toneel is een heerlijke kunst, omdat je dan iemand anders kan zijn. Opera is helemààl het einde, want akteren wordt dan gekombineerd met de muziek.

Mallemuze vzw organizeert een operastage op en rond het teaterpodium van Dommelhof in Neerpelt, waar jonge zangers en instrumentisten zes dagen lang een aantal scènes uit de barokke toneelopera “The Tempest” van Henry Purcell mogen instuderen. Dat is iets, dat je een muzikale “droomfabriek” kan noemen, want wie krijgt daar normaal de kans toe ? Er vinden orkest- en koorrepetities plaats, de solisten worden apart vokaal voorbereid en iedereen werkt op het podium. Decor, belichting, kostuums, schmink, dansen, akteren onder vakkundige leiding : het is er allemaal bij. Deze stage heeft plaats van 13 augustus (10 u.30) tot 19 augustus (19 u.30 slotvoorstelling) en is bedoeld voor nog studerende jongeren, orkestleden (aantal 24) met minimaal H 1. Zangers (aantal 23, solisten inbegrepen) moeten zangles volgen en/of koorervaring hebben. Deelnemen kost slechts 8750 frank, alles inbegrepen.

– Info : Mallemuze, PB 45 in 3990 Peer, (011) 63.21.64. Fax : (011) 63.49.11.

ORKESTWEEK

Een dergelijke droomstage als voor de opera zet Mallemuze vzw ook op het getouw voor jonge instrumentisten (niveau vanaf M2) van 13 tot 18 jaar die eens in groot orkest, harmonieorkest of kamermuziekensemble willen spelen. Gevraagd : 45 (!) strijkers, 1 harp, 6 dwarsfluiten, 3 hobo’s, 4 klarinetten, 2 fagotten, 3 hoorns, 3 trompetten, 2 trombones, 1 slagwerk. Op het programma staan onder meer de “Egmont-ouverture” van Beethoven en de prachtige “Onvoltooide” van Schubert. Deze orkestweek vindt plaats van 20 augustus (15 uur) tot 26 augustus (15 u.30 slotkoncert) in Kasteel Mariagaarde in Hoepertingen. Deelnemen kost 7750 frank alles inbegrepen. Dadelijk informeren.

Goeie tip : signaleer deze twee Mallemuze-evenementen door aan jongelui die u kent.

– Info : zie item “Opera-droom”.

Fons de Haas

Anton Bruckner (silhouet door Otto Boehler) : zijn 7de symfonie staat op het programma in Tongeren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content