ORKESTSTAGE

Van 17 tot 20 augustus organizeert I Fiamminghi een gratis (!) orkeststage voor een honderdtal jonge muzikanten. Zonder meer een prachtig initiatief, dat plaatsvindt in het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen. Volgende instrumenten komen aan bod : viool, altviool, cello, contrabas, fluit, hobo, klarinet, fagot, hoorn, trompet, trombone, tuba, pauken en piano. De orkestklassen, gekombineerd met partiële repetities geleid door I Fiamminghi-musici, lopen elke dag van 9 tot 17 uur. De laatste dag wordt afgesloten met een (gratis) koncert voor de ouders, vrienden en sympatizanten. Wie wil deelnemen, moet uiteraard al behoorlijk wat in zijn mars hebben. Het is hoe dan ook een echte buitenkans want de I Fiamminghi behoren tot de kruim van onze muzikanten. Kandidaten worden geselekteerd op basis van instrument, leeftijd en graad. De artistieke leiding berust bij Rudolf Werthen. Liefhebbers moeten zo gauw mogelijk kontakt opnemen.

– Info : I Fiamminghi, Buizenbergstraat 1 in 9830 Sint-Martens-Latem, (09) 282.71.34. Fax : (09) 282.78.31.

MISSEN

Traditiegetrouw kan u in de Sint-Michielskatedraal tot en met 1 oktober elke zondag (10 uur) naar mooie, vaak polyfone missen en motetten, uitgevoerd door binnen- en buitenlandse koren, gaan luisteren. Hier volgt de lijst tot half augustus. De volledige folder is te verkrijgen in de katedraal of op onderstaand adres.

Op 9 juli brengt Altra Voce uit Kortrijk onder leiding van Paul Dinneweth de “Missa aurea” van Arthur Meulemans. La Franciade uit Lille komt op zondag 16 juli met Frans-Vlaamse polyfonie uit de 15de en 16de eeuw. Velen zullen graag de prachtige “Krönungsmesse” van Mozart horen : op zondag 23 juli wordt deze uitgevoerd door de Schola Cantorum Cantate Domino uit Aalst met Michael Ghijs als dirigent. Zondag 30 juli weerklinkt in de prachtige katedraal de “Missa in Contrapuncto a 4” van J.K. Fischer door het Ensemble Vocal Marignan uit Verviers onder leiding van Michel Jaspar. Van Cipriano Cayabyah zingen The Himig Singers van het College Davao City op de Filipijnen de “Missa”. Alvin E. Aviola dirigeert. Op 13 augustus tenslotte staat opnieuw Mozart op het programma : de vermaarde “Orgelsolo Messe”, uitgevoerd door het Dietsch Vocaal Ensemble uit Eindhoven. Ed Kronenburg dirigeert. Al deze koncert-missen in de Sint-Michielskatedraal zijn beslist de moeite waard.

– Info : Katedraalsekretariaat, Wilde Woudstraat 15 in 1000 Brussel, (02) 217.83.45.

ORGEL

In de Brugse Salvatorkatedraal vindt reeds voor de 42ste keer een reeks internationale orgelkoncerten plaats. Deze reeks, die in 1953 begonnen werd door wijlen kanunnik Paul François, heeft tot doel de orgelkultuur te stimuleren en de melomanen kennis te laten maken met het monumentale instrument in deze prachtige kerk.

Aanstaande vrijdag (7/7) speelt de Duitse organist Andreas Meisner werken van Bach, Mendelssohn en Guilmant. Vrijdag 14 juli wordt het koncert verzorgd door Christian Robert van de katedraal in Bordeaux. Op zijn programma Bach en verder vooral Franse meesters. Vrijdag 21 juli kan u luisteren naar Edward De Geest, die komposities vertolkt van Bach, Reger en Dupré. De reeks wordt afgesloten op vrijdag 28 juli door de Brugse katedraalorganist Ignace Michiels, de man die zich momenteel met de organizatie van deze mooie koncertreeks bezighoudt. Hij brengt komposities van onder meer Bach, Liszt en Widor. De koncerten beginnen telkens om 20 u.30. De toegangsprijs bedraagt slechts 200 frank.

– Info : (050) 38.03.70. Kaartenverkoop aan de ingang of bij Muziekhandel Rombaux, Mallebergplaats in Brugge, (050) 33.25.75.

Fons de Haas

Organist Ignace Michiels, organizator van de Brugse orgelkoncerten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content