EIGENTIJDS

Op zondag 11 juni om 16 uur kan u in de reeks “Dichter bij het woud/een oase van klanken” in het Lyrisch Paviljoen “De Bron” genieten van een pianorecital door Daan Vandewalle. Hij was leerling van Claude Coppens in Gent en is nu diens assistent. Dat vruchtbaar en blijvend kontakt met Coppens verklaart Vandewalle’s frisse programma-keuze van eigentijdse muziek : vijf “Studies” van Charles Ives (waaronder “Some South-Paw Pitching” en “Twenty-Two”), dan “Two Pieces” van John Cage, “Three Pieces” van Marjan Mozetich, een nieuw werk van Fred Frith en “V-Z-W (Ver-Zacht-Wijt)” van Boudewijn Buckinx. Laatstgenoemde voegt er als verklarend gedicht aan toe : “Zacht verwijt aan een verzakte wereld/maar vol verwachting in een volgende zonnewende/als men vrij, zinnig en waarderend/deze verdwaalde zucht wil verwelkomen”.

– Info en reservaties : Lyrisch Paviljoen “De Bron”, Veldstraat 2 in 3051 St.-Joris-Weert, (016) 473.432.

CÉSAR FRANCK

De Belgisch-Franse komponist César Franck neemt in de muziekliteratuur een heel eigen plaats in. Dat komt, omdat hij zo herkenbaar is door een eigen stijl die je noch als Duits, noch als Frans kan bestempelen. Zijn wortels zitten volgens Hendrik Andriessen in het klassieke muziekgebied van de Zuidelijke Nederlanden, en we denken dat dit méér dan zo maar een veronderstelling is. Dat merk je vooral in zijn prachtige orgelkomposities. Uit deze orgelwerken brengt organist Stanislas Deriemaker op donderdag 8 juni om 20 uur een integrale van de “Koralen” (en dat zijn er zes) aangevuld met de “Fantasie in C” uit “Zes stukken”. Dat gebeurt allemaal op het prachtige orgel van de Onze-Lieve-Vrouw-kerk in Laken.

– Info : (02) 511.34.33.

MAHLER

U weet natuurlijk dat er een groots Mahler-festival in Amsterdam geweest is, met Mahler-horloges, Mahler-gedenkpenningen, Mahler-champagne, Mahler-T-shirts en andere Mahler-prullaria. Zo gaat dat tegenwoordig. Maar er waren ook schitterende uitvoeringen van Mahlers orkestrale muziek in het Concertgebouw. Het was voor hen die er niet bij konden zijn, integraal te horen op de radio en, sommige uitvoeringen ervan, te beluisteren en te zien op de televisie. De verantwoordelijke voor alle uitzendingen van het Amsterdamse Mahler-festival was Avro-producer Pieter Prick, omdat die man zo eindeloos veel over deze komponist en diens muziek weet. Hij komt zondag 4 juni aanstaande zijn zegje doen in het Radio-3-programma “Het eerste oordeel” deze keer beginnend om 13 u.30 en extra lang durend tot 16 uur en dat in gezelschap van Rudolf Werthen en Jacques Van Deun. Alle drie brengen ze enkele Belgische en/of Nederlandse cd-produkties mee van Mahlers “Zevende symfonie”, waarin dat heerlijke vierde deel andante amoroso zit, barstend van liefdesgevoel.

BASILICA

Regelmatig brengt de vzw Basilica Concerten vergeten meesterwerken opnieuw tot leven. Dit jaar haalt men de “Kullervo Symfonie op. 7” van Jan Sibelius van onder het stof : dit werk wordt op zaterdag 10 juni (20 uur) in de O.-L.-V.-Basiliek in Tongeren uitgevoerd. Kullervo is een held uit de Kalevala, de Noorse sage die talrijke kunstenaars inspireerde. Uitvoerders zijn het BRTN-Filharmonisch orkest, het Laulu-Miehet Mannenkoor uit Helsinki en de solisten Eeva-Liisa Naumanen, mezzo, en Raimo Laukka, bariton. Het programma opent met Mozarts “Fluitconcerto nr. 2, KV 314”, met Patrick Gallois als solist. Dirigent is Tuomas Ollila.

Op zondag 11 juni om 15 uur speelt het Strijkkwintet van het Salzburger Mozarteum in de Rijschool van Alden Biesen. Zij vertolken werken van Richard Strauss, Mozart en Dvorak.

Tenslotte is er een barokavond op woensdag 14 juni om 20 uur in de O.-L.-V.-Hemelvaartkerk van Sint-Truiden met komposities van Albinoni, Vivaldi en Tartini : Venetiaanse barok vertolkt door het Venetiaanse orkest L’0fferta Musicale.

– Info en reservatie : (012) 23.57.19. Fax : (012) 26.41.26.

Fons de Haas

Gustav Mahler : in “Het eerste oordeel” wordt zijn “Zevende” onder de loep genomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content