KONING ARTHUR

Ruim driehonderd jaar geleden schreef Henry Purcell de opera “King Arthur”, een vaderlandslievend schouwspel met koorzangen, dansen en schitterende aria’s. Eigenlijk is het een toneelstuk met bijpassende muziek, een genre dat in die tijd in Engeland erg populair was. Het is een prachtwerk. Mocht u het niet kennen, diverse opnamen ervan zullen aanstaande zondag 11 juni om 13 u.10 in “Het eerste oordeel” op Radio 3 besproken worden. Echt de moeite waard. Panelleden zijn Kamiel Cooremans en Eric Van Nevel.

BASILICA

Hier volgt een reeks aankondigingen over de prachtige dingen die er in de week van 16 tot 22 juni in Limburg te gebeuren staan. U zal gemerkt hebben dat ik wekelijks zo’n sprongetje van negen tot veertien dagen maak naar de toekomst toe, opdat u uw koncertbezoek rustig kunt plannen en tijdig een goede plaats reserveren. Dat is bijna nooit op de eerste rij ; eerder vanaf rij twaalf.

Deze koncerten worden allemaal georganizeerd door het Festival van Vlaanderen, dat in Limburg Basilica heet vanwege de voornaamste lokatie. In de O.-L.-Vrouw-Basiliek van Tongeren treden op zaterdag 17 juni (20 uur) het Nationaal Orkest van België en het Belgisch Vokaal Collectief op. Solist is de bariton Ulf Bästlein, die dit jaar op de Sommerfestspiele in het Zwitserse Salzach de titelrol in Mozarts “Don Giovanni” zal vertolken. Dirigent in Tongeren is Barry Wordsworth. Op het programma staat het fascinerende werk “The Planets” van de Engelsman Gustav Holst, die zich voor deze kompositie liet inspireren door de astrologie.

Klapstuk van de avond is “Cantico del Sol di San Francesco Assisi” van Franz Liszt. Het is een franciskaanse lofzang voor de Heer over de heerlijkheid van Zijn schepping, over de herrie die Franciscus had met zijn bisschop, en hoe zijn volgelingen al zingende die hoge prelaat tot beter inzicht brachten. Heel mooi.

– Info : Basilica Concerten-Limburg. Vlasmarkt 4 in 3700 Tongeren, (012) 23.57.19. Fax : (012) 26.41.26.

HOOGMIS

Er is een wijziging in de hoogmis op zondag 18 juni in de Tongerse basiliek (10 uur) : niet het Basilica Koor uit Maastricht komt zingen, maar het Basilica Koor van Tongeren en De Kleine Kantorij onder leiding van Luc Ponet en met Tom Hoornaert als organist. Zij brengen de vaste misdelen uit de “Missa (pro defunctis) Requiem in Es” van Josef Gabriel Rheinberger. Deze mis wordt uitgezonden door BRTN-Radio 1.

– Info : Basilica Concerten, zie item “Basilica”.

ELISABETH- LAUREATEN

U hebt ze natuurlijk op de tv gezien of via de radio beluisterd (of beide), al die knappe jongelui die zo verbluffend piano kunnen spelen. Op maandag 19 juni kan u drie van hen live horen (wat heel wat anders is dan op radio of tv) in het kultureel centrum van Hasselt om 20 uur. Het zijn de 2de, 3de en 5de laureaat : Laura Mikkola, Giovanni Bellucci en eigenlijk de favoriet van veel kenners Jong-Hwa Park. Hoe het programma er precies zal uitzien, weet ik momenteel nog niet, maar ik hoop dat het prachtige en tegelijk briljante Tweede Pianoconcerto van Prokofiev erbij is : zowel Mikkola als Park hebben dit tijdens de finale elk op hun manier overtuigend vertolkt. Een goede raad : bel nu dadelijk, want het zal storm lopen.

– Info : Basilica Concerten, zie item “Basilica”.

PIANOTRIO

Olivier Messiaen komponeerde in het eerste jaar van zijn krijgsgevangenschap in een Duits kamp een zeer aangrijpend werk. Het heet “Quatuor pour la fin du temps”. Het werd door hemzelf (aan de piano) en enkele lotgenoten in dat kamp zelf ten doop gehouden. U kan het beluisteren op zondag 18 juni om 15 uur in de Rijschool van Alden Biesen, gespeeld door het Tsjaikovski Piano Trio met de klarinettist Gary Grey erbij. Op het programma staat ook het bekende klaviertrio van Maurice Ravel.

– Info : Basilica Concerten, zie item “Basilica”.

Fons de Haas

Laura Mikkola, tweede laureate, speelt op 19 juni in Hasselt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content