KLASSIEK

PROKOFIEV

Een rechtstreeks radioprogramma live meemaken, is veel toffer dan televisie. Gewoon intiemer en gezelliger, zonder al die camera-poespas. Die kans krijgt u op zondag 18 juni (13 u.10 tot 15 uur) aanstaande in het Arenatheater van de Kortrijkse Schouwburg. Helemaal gratis. Daar komen dan de lieden van het Radio 3-programma “Het eerste oordeel” en ze brengen enkele muziekkenners mee, zijnde Roland Coryn, Frank Deleu en Marc Matthijs. Alledrie krijgen ze dezelfde fragmenten voorgelegd, uit diverse opnamen van de “Sonate nr. 1 voor viool en piano, opus 80” van Sergej Prokofiev. Ze beluisteren die met gespitste oren en geven er hun oordeel over. Boeiend, interessant en leerzaam. Nadien kan u uiteraard uw eigen mening kwijt, wat ook prettig is.

Die “Vioolsonate nr. 1” van Prokofiev is een brok fijne muziek. Ze begint in het andante assai erg mysterieus, net alsof iemand op zijn kousevoeten binnensluipt. Het daarop volgende allegro brusco doet denken aan een echtelijke ruzie. In het derde deel, andante, is alles weer koek en ei. Meditatieve en zelfs wat repetitieve muziek. De vierde beweging allegrissimo, met ritmische pizzicato’s en alles erop en eraan, klinkt feestelijk.

BASILICA

Het Limburgse luik van het Festival van Vlaanderen zit van 22 tot 28 juni vol glansrijke hoogtepunten. Op vrijdag 23 juni om 20 uur treedt het befaamde King’s College Choir uit Cambridge op in de Sint-Martinuskerk in Hasselt. Ze brengen religieuze en profane muziek uit de renaissance en barok, plus een paar komposities uit deze eeuw. Enkele namen : William Byrd (“Haec dies”), Andrea Gabrieli, Girolamo Frescobaldi, Peter Philips (“Ascendit Deus”), Francis Poulenc en Benjamin Britten (“Five Flower Songs”).

Op zaterdag 24 juni om 20 uur staat in de O.-L.-V.-Basiliek van Tongeren het pakkende “Ein Deutsches Requiem” van Johannes Brahms op de affiche. “Een meesterwerk waarvan de kracht de toehoorders aangrijpt zoals weinige andere werken dat kunnen, ” schreef Clara Schumann. En dat is zo. Dit oratorium wordt in Tongeren gebracht door het orkest en koor van de Munt onder leiding van Antonio Pappano en met als solisten de sopraan Barbara Frittoli en de bariton Philip Joll.

– Info : Basilica Concerten-Limburg, Vlasmarkt 4 in 3700 Tongeren, (012) 23.57.19. Fax : (012) 26.41.26.

OUDE MUZIEK

Eén van de Festival-hoogtepunten in Limburg is de jaarlijks terugkerende Dag van Oude Muziek in de Landcommanderij Alden Biesen, nu al voor de twaalfde keer. Het is eigenlijk een festival op zich, dat dit jaar plaatsvindt op zondag 25 juni (vanaf 10 uur). Omwille van de grote belangstelling in de voorbije jaren zijn er nu enkele extra koncertuitvoeringen ingelast en heeft u meer kans een plaatsje te bemachtigen. Maar : reserveer tijdig, dus nu dadelijk !

De rode draad dit jaar is de kernperiode van de Vlaamse polyfonie van 1400 tot 1520. Een greep uit het programma : “Le dernier cri du Moyen Age” door Les Haulz et les Bas ; “Music for the Popes of the Great Schism” (Cicionia, Dufay, de Caserta…) door het Orlando Consort ; “L’Automne du Moyen-Age” (Paullet, Hasprois, Dufay, Morton…) door Alta Francesca ; “Alta Capella Brandenburg in de 15de eeuw” door Alta Musica ; “Ockeghem en Josquin” door The Clerck’s Group ; “Van Simple Sankck en Musieck in discante” (muziek rond begijnhoven en mystiek) door de Capilla Flamenca ; “Volkslieder der Renaissance” door Dulemans Vröudenton. Die Vröudenton-groep brengt om 14 u.30 ook een extra sessie voor kinderen met “Kinderlieder aus einem halben Jahrtausend”.

Deze 25ste juni in Alden Biesen is ook de laatste dag van de prachtige tentoonstelling “Bedreigde Klanken ? ” van oude muziekfragmenten en handschriften. Om 11, 13 en 15 uur zijn er rondleidingen.

– Info : Basilica Concerten, zie item “Basilica”.

Fons de Haas

Festival-traditie in de Landcommanderij Alden Biese : de Dag van Oude Muziek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content