RITUELEN

Elke zaterdag van juni en de eerste van juli vindt in O.-L.-V.-Basiliek van Tongeren telkens om 23 uur (!) een reeks koncerten plaats onder de naam “rituelen”, zeg maar religieuze muziek van verschillende godsdiensten of vertakkingen daarvan. Op zaterdag 3 juni wordt dit initiatief geopend met “Hindoeïsme Khayal” door H.H. Goswami Maharaj uit Indië. Op zaterdag 10 juni kan u luisteren naar “Gregoriaanse gezangen” door de befaamde Schola Cantorum van het Ward Instituut uit Nederland. Het “animisme” komt aan de beurt op zaterdag 17 juni, verzorgd door het Ensemble Ndingo uit Namibië. Wat velen zal bekoren : “Oud-Russische gezangen” door het Russische Ensemble Sirin op zaterdag 24 juni. Tenslotte is er op zaterdag 1 juli “Islam Derwisjen” door het Ensemble Al Kindi en derwisjen uit Syrië. Allemaal héél boeiend en de geest verruimend.

– Info : Basilica Concerten-Limburg. Vlasmarkt 4 in 3700 Tongeren, (012) 23.57.19. Fax : (012) 26.41.26.

HOHE MESSE

Als we het over de “Hohe Messe” hebben, bedoelen we uiteraard dat meesterwerk van Johann Sebastian Bach. Het is één van de hoogtepunten uit de barok en het is fijn dat het Festival van Vlaanderen-Limburg het nu voor de vierde keer op het programma heeft gezet. Een uitvoering van deze uiterlijk en innerlijk machtige kompositie is elke keer een gebeurtenis van zeer grote artistieke betekenis. Aan vertolkers, zowel koor als solisten, en dirigent worden de hoogste eisen gesteld en het vraagt van hen maanden, zoniet jaren van intense arbeid.

Deze uitvoering vindt plaats in de O.-L.-V.-Basiliek in Tongeren, op zaterdag 3 juni om 20 uur. Uitvoerders zijn het Brabants koor en orkest onder leiding van Simon Preston. Als solisten hoort u Vera Lansink, sopraan, Sasja Hunnego, alt, Harald Quaaden, tenor, Maarten Koningsberger, bariton, en de bas-bariton Geert Smits. Deze koncertmis wordt een waar hoogtepunt van de Basilica Concerten. Wees er als de kippen bij, want het is bijna uitverkocht. Dit màg u niet missen !

– Info : Basilica Concerten, zie item “Rituelen”.

HOOGMISSEN

Elke zondag van juni en de eerste van juli worden in het kader van de Basilica Concerten “Radio-hoogmissen” verzorgd, die rechtstreeks via Radio 1 (10 uur) worden uitgezonden. Op 4 juni wordt in de O.-L.-V.-Basiliek van Tongeren de “Messa Festiva” van Flor Peeters door het Europees Filharmonisch Koor en Orkest uitgevoerd. Op 11 juni vertolkt het Aachener Domchor de “Missa Vidi Speciosam” van Vittoria. Nog in de Tongerse basiliek op 18 juni : de mis “La Bataille” van Clement Jannequin door het Basilica Koor van de basiliek. Op 25 juni zingt The Clerck’s Group de “Missa MiMi” van Johannes Ockegem in de Kapel van de Landcommanderij Alden Biesen. Op 2 juli kan u in de Begijnhofkerk, Tongeren, luisteren naar de “Dubbelkorige Mis” van Frank Martin door Musica Mundi.

– Info : Basilica Concerten, zie item “Rituelen”.

SCHUBERTIADE

Het loont de moeite om op Pinksterzondag, 4 juni, een dagje uit te trekken voor een bezoek aan het Provinciaal Openluchtmuseum en Kasteel van Bokrijk. Op die dag wordt daar een “Schubertiade” georganizeerd, die om 10 uur begint en eindigt rond 18 uur. Het programma is te uitgebreid om hier in detail te bespreken, maar om 11 u.30, bijvoorbeeld, is er kamermuziek (o.a. het “Pianotrio D 898”), motetten en Lieder van Schubert ; om 15 uur speelt het kamerorkest Nuove Musiche werken van Mozart, Haydn en Schubert en om 17 uur gregoriaans en Vlaamse polyfonie.

– Info : Basilica Concerten, zie item “Rituelen”.

NATIONAAL ORKEST

Op vrijdag 2 juni om 20 uur vindt in het kultureel centrum van Hasselt een festivalkoncert plaats, met op het programma de “Symfonie nr 1” van Honegger, het “Pianoconcerto nr 3” van Prokofiev soliste de jonge Hasseltse Katia Veekmans en de “Symfonie nr 2” van Beethoven. Al dit moois wordt uitgevoerd door het Nationaal Orkest van België onder leiding van Patrick Baton.

– Info : Basilica Concerten, zie item “Rituelen”.

Fons de Haas

De “Hohe Messe” van Bach wordt in Tongeren uitgevoerd door het Brabants koor en orkest, met als soliste o.m. de sopraan Vera Lansink.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content