KLARINETKWINTET

Ouders die hun kinderen de kans geven een instrument te leren bespelen, zouden elke zondag een bos bloemen moeten krijgen. En na een jaar een gouden penning. Zo’n beginfaze kan namelijk heel vervelend zijn en het vraagt veel moed om niet te laten blijken hoe rot het klinken kan, al is het instrument op zichzelf wondermooi. Neem nu bijvoorbeeld de klarinet, een prachtinstrument, maar die bij beginnelingen doet denken aan de toeter van een ijscoventer. Ouders die hun kind geduldig blijven aanmoedigen, zijn bewonderenswaardig. Als het tenslotte lukt, is iedereen weg van de sound ervan.

Wanneer artiesten als Walter Boeykens klarinet spelen, is dat helemaal het einde. Dan smelt je weg. Komponisten weten dat ook en verschillenden hebben betoverende muziek voor dit instrument geschreven. Mozart bijvoorbeeld, of Schmitt, Brahms, Debussy, Copland, of natuurlijk Carl Maria von Weber (1786-1826) met zijn concerto’s, het “Grand duo concertant”, de “Variaties op. 33” en vooral ook het “Klarinetkwintet” met het als “Fantasia” omschreven adagio, één van zijn geniaalste melodische invallen. Heerlijke muziek van een klarinet die solistisch konverseert met vier strijkers.

Van dit charmante werk wordt zondag 21 mei aanstaande om 13 u.10 in het Radio 3-programma “Het eerste oordeel” een diskografische vergelijking gemaakt. Henri De Roeck, Ivo Lintermans en Bart Thijskens zijn de kenners die u leren luisteren en helpen bij het maken van uw eigen keuze.

PRIMA LA MUSICA

Op 31 mei (20 uur) brengt het orkest Prima La Musica, o.l.v. Dirk Vermeulen in de O.-L.-Vrouw-Hemelvaartkerk in Sint-Truiden een ontspannende avond met Wiener Musik eveneens een koncert in het kader van het Festival van Vlaanderen. Op het programma : de “Symfonie nr 1” van een achtjarige Mozart, het schitterende “Celloconcerto in C” van Haydn met Viviane Spanoghe als soliste, “Vienna waits for you” van D’Haese, en de “Vijfde Symfonie” van Schubert.

– Info en reservatie : zie item “Basilica”.

BRALEY-DIELTIENS

Met de Elisabethwedstrijd in het vooruitzicht zal u wel terugdenken aan de grote winnaar van vier jaar geleden, de pianist Frank Braley. Hij komt op zondag 28 mei naar Alden Biesen, waar hij en de cellist Roel Dieltiens (15 uur !) in de Rijschool heerlijke kamermuziek zullen laten horen. Ze spelen de “Sonate voor cello en piano in e” van Debussy, de “Sonate in A, op. 69” van Beethoven, en de “Sonate in g, op. 65” van Chopin. Stuk voor stuk juweeltjes van intieme muzikaliteit.

– Info en reservatie : zie item “Basilica”.

BASILICA

De Basilica Concerten ’95 van het Festival van Vlaanderen Limburg zijn op komst. Er staat weer veel moois te gebeuren. Als u er alles over weten wilt, moet u de Festivalgids aanvragen op onderstaand adres.

Het openingskoncert vindt plaats op zaterdag 27 mei om 20 uur in de O.-L.-Vrouw-Basiliek in Tongeren. Op het programma staan de “Haffner-symfonie, KV 385” van Mozart en “Hertog Blauwbaards Burcht” van Bartok. Dit laatste is de oeroude ballade van de bloeddorstige hertog Blauwbaard. Bartok “ver-toont” dat verhaal met heel dramatische aksenten. Hij gebruikt hiervoor slechts twee personages : Blauwbaard en zijn zevende vrouw Judith. Ze worden vertolkt door de mezzo Katelin Szendrenyi en de bariton Mihaly Kalmandi, twee uitstekende Hongaarse stemmen. René Vanderspeten verzorgt het gesproken gedeelte. Als dirigent zien we de oude vertrouwde Günter Neuhold die blij zal zijn het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen weer te kunnen leiden.

– Info, reservatie en aanvraag Festivalgids : Basilica Concerten Limburg, Festivalsekretariaat, Vlasmarkt 4 in 3700 Tongeren, (012) 23.57.19. Fax (012) 26.41.26.

Fons de Haas

Frank Braley treedt samen met Roel Dieltiens op in Alden Biesen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content