OLAF BÄR

In de Festivalhal Bijloke Abdij (Gent) treedt op zondag 30 april (20 uur) de in 1957 in Dresden geboren Olaf Bär één van de beste baritons van het ogenblik op samen met het Symfonisch Orkest van de Vlaamse Opera onder leiding van Stefan Soltesz. U krijgt de onsterfelijk mooie “Onvoltooide” van Schubert te horen, plus “Pelleas und Melisande” van Schönberg, en daar tussenin het schitterende “Lieder eines fahrenden Gesellen” van Mahler. Het zijn liederen met orkest, waarin het volkse tot hoge Kunst verheven wordt. De gedichten gaan over liefde en liefdesverdriet, over de natuur en de dood. Het eerste lied vertelt over een meisje dat met een ander trouwt, wat haar minnaar veel pijn doet. Het tweede over de goddelijke natuur, over de blijdschap van de morgenstond, het prille zonlicht en het gefluit van de vrolijke vink. Het derde is de klacht van de afgewezen man die de blauwe ogen en het blonde haar van zijn liefje maar niet vergeten kan, tenzij door de dood. In het vierde lied trekt “der fahrende Geselle” dan maar ver weg naar vreemde landen. In de stilte van de nacht vervloeien lief en leed. Prachtig.

– Info en plaatsbespreking : (09) 225.24.25. of (03) 233.66.85.

RUBIO

Eind deze maand begint het Rubio Strijkkwartet aan een tweede reeks kwartet-avonden. In de eerste reeks brachten zij werken van Schubert en Sjostakovitsj. Nu omvat hun programma het “kwartet nr 3” van Alfred Schnittke, een kreatie van Martin Valcke en het “kwartet opus 10” van Claude Debussy. De vier leden van het Rubio Strijkkwartet zijn de violisten Dirk Van de Velde en Dirk Van den Hauwe, de altviolist Marc Sonnaert en de cellist Peter Devos. Hun naam “Rubio” hebben ze ontleend aan de Engelse vioolbouwer David Rubio, momenteel werkzaam in Cambridge, die voor hen de vier instrumenten heeft gebouwd. Voor een luthier is het vanzelf een hele eer als een kwartet zijn naam in het vaandel voert.

Wat het programma van Rubio betreft, vestig ik vooral uw aandacht op het laatste werk : het enige strijkkwartet dat Debussy ooit schreef, maar één van de mooiste uit de muziekliteratuur. Een werk van tijdloze schoonheid, waarbij je tijdens het beluisteren maar aan één ding denkt : aan louter muziek.

De koncerten vinden plaats op 28 april in de Saaihalle in Brugge, op 29 april in Hotel’t Zand in Antwerpen, op 5 mei in de Refter van het Bijloke Museum in Gent, op 6 mei in het Auditorium van de G-Bank in Kortrijk en op 15 mei in het kultureel centrum De Romaanse Poort in Leuven. Al deze koncerten beginnen om 20 u.15.

– Info en reservatie : (09) 223.07.14 (tel. en fax). Kaarten zijn ook ter plaatse verkrijgbaar.

SIXTEEN

Het beroemde vokaal ensemble The Sixteen komt op zondag 30 april naar de Miniemenkerk in Brussel (Miniemenstraat, vlakbij de Zavel). In hun programma doorkruisen ze een eeuw Engelse religieuze muziek, met onder meer John Brown en de grote traditie van het Econ Choirbook (± 1500), een manuskript van onschatbare waarde en een onuitputtelijke studiebron voor de muziek van Tudor-Engeland. De bekendste komponist op het programma is ongetwijfeld William Byrd (1543-1623), een overgangsfiguur naar de zeventiende eeuw en evenknie van Lassus of Palestrina. In zijn religieuze muziek kombineert Byrd sublieme melodieën met momenten van diepe ontroering. Op het gebied van contrapunt overtreft hij zelfs zijn leermeester Thomas Tallis en, zoals zijn tijdgenoten uit de gouden eeuw van de Engelse muziek, speelt hij een onafgebroken en roekeloos harmonisch spel. Van deze Byrd brengen The Sixteen onder leiding van Harry Christophers een vierstemmige mis, verder het “Salve regina” van John Brown, “Ave Maria” van William Cornysh, en “Gaude, gaude, gaude Maria” van John Sheppard. Het koncert begint om 17 uur (!).

– Info en plaatsbespreking : (02) 507.82.00.

Fons de Haas

Olaf Bär : Mahlers “Lieder eines Fahrenden Gesellen” in Gent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content