PAASORATORIUM

Het paasoratorium (BWV 249) van Johann Sebastian Bach is niet altijd zo religieus geweest als wij het nu kennen. De oorspronkelijke kompositie was een “gelukwens-kantate” (BWV 249a) op wereldse tekst voor de verjaardag van hertog Christian von Sachsen-Weißenfels, uitgevoerd op 23 februari 1725. Zeg eens eerlijk : een verdraaid mooi cadeau. Vlak daarop zette Bach er een liturgische tekst op voor een uitvoering ervan op Pasen van hetzelfde jaar. Daarna werd de kantate nog eens in wereldse versie gebracht en na een nieuwe bewerking door Bach werd deze prachtige kompositie tenslotte het “oratorium” zoals wij dat nu kennen.

Over drie of vier cd-opnamen ervan wordt op zondag 9 april aanstaande om 13 u.10 in het programma “Het eerste oordeel” van Radio 3 een vergelijkende babbel gehouden. Welke opnamen beoordeeld worden, is alsnog geheim, maar dat maakt het ook zo interessant. Panelleden zijn Frits Celis, Johan Huys en Marleen Spaepen.

BEETHOVEN

Iedereen weet intussen wel dat Antonio Pappano, de huidige dirigent van de Brusselse opera, een revelatie is. Als hij het stokje ter hand neemt, valt er steeds iets nieuws en verfrissends te horen. Dat zal ook wel zo zijn met de eerste en de zesde symfonie (de “Pastorale”) van Ludwig van Beethoven twee prachtwerken, die jammer genoeg door anderen soms heel saai worden vertolkt. Pappano brengt ze op zijn entoesiaste wijze op dinsdag 18 april om 20 uur in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel met het Symfonische Orkest van de Munt. We zijn benieuwd hoe hij het lyrische andante van de eerste zal uitvoeren. En hoe het “Lustiges Zusammensein der Landleute” in het derde deel van de zesde symfonie zal klinken ; en in het vierde deel het hevig gedonder en felle gebliksem met al die pauken, piccolo’s en dat koper-geschetter…

– Info : (02) 507.82.00.

DOMUS QUARTET

In het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel (Regentschapsstraat 30) kan u op donderdag 13 april om 20 uur genieten van een avond kamermuziek. Het Domus Quartet gevormd door Susan Tomes, piano, Krysia Osostowicz, viool, Timothy Boulton, alto, en de cellist Richard Lester vertolkt er het “Quatuor à Clavier nr 2 opus 45 in g” van Gabriel Fauré en het “Klavierquartett nr 2 opus 26 in A” van Johannes Brahms. Let bij Brahms eens speciaal op het “poco adagio”, heel fijn en een schoolvoorbeeld van pure romantiek.

– Info : (02) 587.82.00 en (02) 513.45.87.

MUZIKAMP

Het wordt alweer tijd om aan de vakantie te denken, ook voor de jongelui. In je vakantie één of twee weken samen met leeftijdgenoten muziek maken, is het neusje van de zalm. Gewoon het einde. Muzikamp verzorgt dergelijke stages voor alle leeftijdsgroepen van de jeugd en voor alle instrumenten. Je krijgt les van zowat de beste leraren in ons land. Natuurlijk is het niet alléén maar muziek. Er wordt ook gezorgd voor een behoorlijke portie sport en spel. Zwemmen en zo. En ’s avonds wordt er samen opgetreden en lol gemaakt.

Het is onmogelijk om hier alle stages van Muzikamp op te sommen. Toch enkele voorbeelden : van 4 tot 12 juli is er een kamp in het Institut Saint-Berthuin in de Ardennen voor 13- tot 19-jarigen ; van 3 tot 10 juli in het Instituut Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem voor 10- tot 13-jarigen ; en voor de leeftijd van 12 tot 19 jaar in Oostmalle van 22 tot 30 juli. Zo’n kamp kost tussen de 10.000 en 14.000 frank. Dat is echt niet duur, omdat in die prijs àlles inbegrepen zit : verblijf in volpension (vier lekkere maaltijden per dag en kamer), de lessen, de sporttoestanden en alle andere aktiviteiten, zelfs een verzekering tegen ongevallen. Het aantal plaatsen is uiteraard beperkt. Wees er dus vlug bij en vraag nu meteen de (gratis) folder aan op onderstaand adres.

– Info : Muzikamp, Molenweg 7 in 3040 Huldeberg. Tel. en fax : (016) 47.27.80.

FONS DE HAAS

Johannes Brahms : zijn klavierkwartet in A staat op het programma van een avond kamermuziek in Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content