JOHANNESPASSIE

Vorige week hebben we u al gewezen op een reeks uitvoeringen van de Johannespassie van Bach door Il Fondamento onder leiding van Paul Dombrecht. Nu volgt een keuze van zeven met het barok-ensemble Chapelle de Lorraine. Met het koor Cantabile Gent en de solisten Anne-Marie Buyle, Marijke Van Arnhem, Ludwig van Gijseghem, Jan Caals, Dirk Snelling en Jan Van der Crabbe brengen zij onder leiding van Jos Van de Borre de Johannespassie op 21 maart om 20 uur in de Sint-Martinuskerk van Beveren (Waas) ; op 23 maart om 20 uur in de Sint-Pauluskerk in Gent ; en op 25 maart om 20 uur in de Sint-Dionisiuskerk in Geluwe.

Donderdag 30 maart vinden we La Chapelle Lorraine terug met het koor Cantate Aarschot en Liliane Van der Borcht, Lucienne Van Deyck, Jan Caals en Dirk Snellins als solisten onder leiding van Frans Lambrechts in de Sint-Kwintenskerk in Leuven, en op zondag 9 april om 19 uur (!) in deO.-L.-Vrouwkerk in Aarschot.

Op zaterdag 1 april om 20 u.30 brengt La Chapelle Lorraine onder leiding van Robert Luts de Johannespassie in het kultureel centrum de Velinx in Tongeren (20 u.30), en op zondag 2 april om 14 u.30 (!) in de Sint-Servaaskerk in Diepenbeek. Het koor bij deze twee laatste uitvoeringen is Servadie Diepenbeek en als solisten hoort u Els Crommen, Marianne Vlieghen, Jan Van Elsacker en Dirk Snellings.

– Info : Chapelle de Lorraine, (02) 687.55.96, of rechtstreeks bij de genoemde lokaties.

STRIJKKWARTET

Het befaamde Tokyo String Quartet vervolgt de integrale van de strijkkwartetten van Ludwig van Beethoven waarmee ze in december reeds begonnen. Alle uitvoeringen vinden plaats in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, telkens om 20 uur. Op dinsdag 21 maart speelt het Tokyo Strijkkwartet de nummers 1 in F en 3 in D van opus 18, en na de pauze het tweede (in e) van de drie bekende “Razumovsky-kwartetten”. Ze heten zo omdat Beethoven ze opdroeg aan de muziekminnende vorst Adreas Kyrill Razumovsky. Ze vormen het centrale punt in Beethovens grote kunde in kwartetkomposities.

Op woensdag 22 maart kan u luisteren naar de kwartetten opus 18/4 in c, opus 74 in Es en opus 131 in cis. Vooral dit laatste is erg mooi.

– Info en plaatsbespreking : (02) 513.45.87.

I FIAMMINGHI

In de reeks “Latemse Meester Concerten” brengen I Fiamminghi onder leiding van Rudolf Werthen op zondag 19 maart een mooi Sjostakovitsj-programma. Dit koncert vindt plaats om 11 uur (!) in het Museum Dhondt-Dhaenens, in Sint-Martens-Latem uiteraard. Eerst krijgt u een orkestversie van het “Strijkkwartet nr. 8 in c” te horen, en daarna het “Concerto voor piano, trompet en orkest nr. 1 in c, opus 35”, een weinig bekend maar boeiend werk. Solisten zijn de trompettist Peter Masseurs en de pianist Paul Gulda, zoon van de beroemde vader Friedrich en op weg erg beroemd te worden.

– Info en reserveringen : I Fiamminghi, Buizenbergstraat 1 in 9830 Sint-Martens-Latem, (09) 282.71.34. Fax : (09) 282.78.31.

GEORGE ONSLOW

Jeugd & Muziek-Zwevegem hebben het strijkkwintet George Onslow naar Zwevegem uitgenodigd voor een optreden op vrijdag 17 maart (20 u.30, Parochiaal Centrum, Otegemstraat 18b). Het kwintet heeft de naam George Onslow aangenomen, omdat deze Franse komponist en cellist uit de vorige eeuw een dertigtal kwintetten voor deze bezetting heeft gekomponeerd, wat heel veel is. De leden van dit kwintet zijn Dirk Lippens en Marleen Ydiers, violen, Annemie Vercauteren, altviool, Isabelle Brys, cello, en Frank Coppieters, contrabas.

Op de affiche staan het “Strijkkwintet opus 39 nr. 3” van Luigi Boccherini, het “Strijkkwintet nr. 23 opus 58” van George Onslow, en het prachtige “Strijkkwintet opus 77” van Antonin Dvorak.

– Info en reserveringen : Parochiaal Centrum, Otegemstraat 18b in 8550 Zwevegem.

FONS DE HAAS

Rudolf Werthen : Sjostakovitsj in de serie “Latemse Meester Concerten”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content