TON KOOPMAN

Het Amsterdam Baroque Orchestra onder leiding van Ton Koopman komt op zaterdag 25 februari naar Poperinge. Dit wereldberoemde ensemble speelt om 20 uur in de O.-L.-Vrouwekerk werken van Händel, CPE Bach, Biber en Vejvanovsky.

Het is een organizatie van Musica Flandria, dus wordt ook hier een “prelude” georganizeerd, nl. een bezoek aan het Talbot House in Poperinge.

– Info en plaatsbespreking : (050) 38.02.96. Fax : (050) 38.02.92.

VLAAMS EN HEDENDAAGS

Op 22, 23 en 24 februari vindt in de galerij Campo (Vlaamse Kaai) in Antwerpen het Campo-festival plaats, verzorgd door I Fiamminghi onder leiding van Rudolf Werthen. De drie koncerten beginnen telkens stipt om 20 uur, want ze worden rechtstreeks uitgezonden door Radio 3. Ter plaatse geeft Mark Delaere voor belangstellenden een inleiding over de komponisten, de werken en de uitvoerders (tussen 19 uur en 19 u.30).

Die inleiding is nuttig, omdat dit mini-festival draait rond Vlaamse hedendaagse muziek. Voor deze editie werd Wilfried Westerlinck als composer in residence aangeduid, omdat hij dit jaar vijftig wordt. Van hem brengen ze diverse mooie komposities zoals de “Landschappen”-reeks, en een strijkkwartet, geschreven in opdracht van I Fiamminghi. Westerlinck mocht ook de rest van het programma mee samenstellen en koos onder meer werken van Piet Swerts, Wim Hendrickx en Karel Goeyvaerts. Bij enkele niet-Vlamingen zien we namen als Arvo Pärt, Dmitri Sjostakovitsj en Alexander Scriabin. Dit wordt een knusse belevenis in een toffe omgeving, want voor de gelegenheid is de galerij “aangekleed” met foto’s en gebruiksvoorwerpen van de centrale komponist Wilfried Westerlinck. Wees er vlug bij, want er zijn maar 450 plaatsen beschikbaar.

– Info : (09) 282.71.34. Fax : (09) 282.78.31.

ERNEST ANSERMET

De in 1969 overleden Zwitserse dirigent Ernest Ansermet behoorde tot de absolute top. Daarom wordt ook uitvoerig aandacht aan hem besteed in het uitstekende “The Great Conductors” van Harold C. Schonberg (Victor Gollanz Ltd, 1973). Hij was Frans in zijn muzikale gedachtenwereld met veel belangstelling ook voor het Russische repertoire. Eén van zijn kenmerken was dat hij goede smaak belangrijker vond dan getuur op uitgeschreven nootjes. Zo stoorde het hem niet om in de laatste bladzijden van Debussy’s “Iberia” sommige glissando-passages voor trombone te versterken met hoorns.

In “Vuurvogel” (TV 2) kan u komende zaterdag (18 februari om 22 uur) genieten van een interessant portret van deze belangrijke dirigent. Daarna (22 u.58) kan u luisteren en kijken naar de symfonie “met de paukenroffel” van Joseph Haydn door La Petite Bande onder leiding van Sigiswald Kuijken.

DE BRANDENBURGSE

Twee weken geleden heeft u in Knack een bespreking kunnen lezen over twee recente uitgaven van Bachs “Brandenburgse Concerto’s”. Deze prachtige muziek is op zondag 19 februari om 13 u.15 het tema van “Het eerste oordeel” op Radio 3. Pieter Andriessen, Florian Heyerick en Dirk Snellings zullen dan drie of vier cd-opnamen van deze concerto’s met elkaar vergelijken en hun mening daarover geven. U kent het systeem : dezelfde delen van een concerto worden in de diverse interpretaties vlak na elkaar beluisterd, wat vaak heel verhelderend werkt. De vakkundige kommentaar van de panelleden helpt u bovendien tot het vormen van een oordeel, waaarbij u uiteindelijk uw eigen smaak moet laten primeren.

In deze uitzending krijgen biezonder goede opnamen het Radio 3-label. Dat helpt als u tussen de duizenden cd’s in de winkel een keuze moet maken. De recentste gelauwerde cd’s zijn : de “Etudes Symphoniques” en “Sonate” van Robert Schumann door Nikolaj Luganski (Vanguard Classics 99034) ; de pianotrio’s van Johannes Brahms door Julius Katchen, piano, Josef Suk, viool, en Janos Starker, cello, uit 1968 (Decca 421152-2) ; en de “Vioolsonates op. 30” van Ludwig van Beethoven door Gidon Kremer en Martha Argerich (Deutsche Grammophon 445652-2).

FONS DE HAAS

Ton Koopman komt met het Amsterdam Baroque Orchestra naar Poperinge.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content