JOHANNESPASSIE

De vastentijd is aangebroken, en dat betekent dat her en der uitvoeringen plaatsvinden van passiemuziek. Meestal zijn dat opvallend mooie komposities, omdat het tijdloze lijdensverhaal van Kristus voor veel toondichters een allesomvattende inspiratiebron is geweest.

Van alle passies en er bestaan er behoorlijk wat zijn de Matteus- en Johannespassie van Johann Sebastian Bach de bekendste en meest geliefde. Deze beide werken zijn onderling heel verschillend. De Johannespassie is een realistisch verteld en verklankt lijdensverhaal, niet zo volks en beschouwend als die van Matteus, maar heel direkt als een CNN-ooggetuigeverslag : de apostel Johannes treedt op als de reporter ter plaatse en Bach volgt hem muzikaal op de voet met precies dezelfde benadering. Daardoor is deze passie in haar geheel zo aangrijpend dramatisch, en zo vol spontane gevoelens en “verismo”. Let maar eens op de volkskoren als die de wilde woede van de menigte uitspuwen, kokend van spot en haat. Of op het patetische in de recitatieven en de menselijke reakties in de aria’s en arioso’s.

Heel ontroerend in de Johannespassie is het slotkoor “Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine.. ” : “Rust zacht, o heilig lichaam… Rust zacht, en breng mij ook tot rust… ” In de melodisch neergaande muziek (let op de dalende bassen) hoor je hoe lieve, tedere handen het toegetakelde lijf van Kristus voorzichtig in het graf leggen. Onvoorstelbaar aangrijpend ! Zelfs de grootste ateïsten krijgen hiervan een krop in de keel omdat het zo alledaags menselijk is.

Deze sublieme passie wordt door het barokorkest en koor Il Fondamento onder leiding van Paul Dombrecht naar jaarlijkse traditie uitgevoerd in diverse Vlaamse gemeenten : in Gent op vrijdag 17 maart om 20 uur in de St.-Elisabethkerk ; In St.-Truiden op zaterdag 18 maart in de Begijnhofkerk ; in Leuven op dinsdag 21 maart in de St.-Jan de Doperkerk ; in Brussel op donderdag 23 maart in de Kapellekerk ; in Brugge op vrijdag 24 maart in de St.-Salvatorkatedraal ; in Antwerpen op zaterdag 25 maart in de O.-L.-V.-Katedraal. De vokale solisten zijn Greta De Reygehere, sopraan, Ian Honeyman en Hervé Lamy, tenoren, Werner van Mechelen en Jérome Correas, bassen, en Steve Dugardin, altus. Wees erbij.

– Info en kaartenverkoop : Sint-Truiden, kultureel centrum De Bogaard, (011) 68.79.59 ; Leuven, Muziekhandel Campus, (016) 23.92.00 ; Brussel, De Markten, (02) 512.34.25 ; Brugge, Dienst voor Toerisme, (050) 44.86.86 ; Gent en Antwerpen, Fnac. Of algemeen : Il Fondamento, (050) 36.30.45. Fax (050) 36.38.70.

BORODIN KWARTET

Het beroemde Borodin String Quartet brengt deze maand het tweede deel van de reeks strijkkwartetten van Dmitri Sjostakovitsj. Alle uitvoeringen vinden plaats in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Op maandag 13 maart om 20 uur vertolken zij de strijkkwartetten 7, 8 en 9 ; op dinsdag 14 maart om 20 uur de nummers 10, 11 en 12 ; en op donderdag 16 maart om 20 uur de nummers 13, 14 en 15. Het is heel pakkende muziek, barstend van gevoelens. Fijne avonden voor èchte melomanen.

– Info : (02) 513.45.87.

ARCANE

Het blaaskwintet Arcane, gesticht in 1985, is in zijn negen jaar bestaan uitgegroeid tot één van de toonaangevende ensembles in ons land. De leden ervan zijn Francis Poskin, fluit, Piet Van Bockstal, hobo, Philippe Saucez, klarinet, Paul Everaert, fagot, en Christophe Féron, hoorn. Een samenstelling van topmusici. Hun repertorium gaat van Haydn over Taffanel naar Barber en Berio met speciale aandacht voor komponisten van eigen bodem. De komende maanden staan heel wat koncerten op hun programma, vooral in april en mei. De tip voor deze maand : op zondag 12 maart om 10 u.30 (!) in Hof ter Weyden, Essen.

– Info : tel./fax (03) 233.93.90.

FONS DE HAAS

Paul Dombrecht : de Johannes-passie van Bach in zes Vlaamse steden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content