RUBIO STRIJKKWARTET (1)

Het Rubio Strijkkwartet is samengesteld uit de violisten Dirk Van de Velde en Dirk Van den Hauwe, de altviolist Marc Sonnaert, en de cellist Peter Devos. De naam van het kwartet komt van de Engels/Amerikaanse vioolbouwer David Rubio : ze hebben daarvoor gekozen omdat ze alle vier een instrument van hem bespelen.

Dit jaar geeft het Rubio Strijkkwartet twee reeksen van vijf koncerten. Van de eerste reeks kunt u nog net het laatste optreden meepikken, namelijk dat op 10 februari (20 u.15) in de refter van het Bijloke-museum in Gent. Op het programma staat het “Kwartet D 353 in Es” van Franz Schubert, het “Strijkkwartet nr. 2” van Peter Welfens, en het “Kwartet nr. 15” van Dmitri Shostakovitsj.

De tweede reeks met werken van Schnittke, Valcke en Debussy vindt plaats in april en mei, en daarover zullen we u ruim op tijd berichten.

– Info : (03) 224.21.74.

RUBIO STRIJKKWARTET (2)

In Weekend Knack van 18 januari werd in deze rubriek de cd “Het Zoete Licht van de Liefde” van het Rubio Strijkkwartet besproken. Deze cd blijkt in de handel moeilijk te verkrijgen. GeĆÆnteresseerden kunnen ze in elk geval bestellen bij de Media Club, via het nummer : (051) 26.63.32.

GALA-KONCERT

Het is feest in Antwerpen. Groot en uitbundig, want het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen bestaat tien jaar, en we hopen allemaal vurig dat er nog tientallen jaren bij mogen komen in een alsmaar groeiend muzikaal entoesiasme. Dit tienjarig bestaan wordt op vrijdag 10 februari (20 uur) in de Koningin-Elisabethzaal gevierd met een gala-koncert. Voor die gelegenheid wordt een beroep gedaan op een ware stersolist, namelijk Martha Argerich die het prachtige “Pianoconcerto in a, opus 54” van Robert Schumann zal vertolken. De muzikale leiding berust vanzelfsprekend bij de nieuwe chefdirigent van het orkest, Grant Llewellyn.

Buiten dit concerto staan nog twee symfonieĆ«n op het programma : de “Tweede Symfonie” van Jef Maes en de “Symfonie in D, opus 73” van Johannes Brahms.

Aangezien het orkest zelf hier het feestvarken is, moet u bij deze gelegenheid heel lang applaudisseren : tot uw handen ervan gloeien.

– Info en reserv. : Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, Britselei 80 in 2000 Antwerpen, (03) 231.37.37. Fax : (03) 231.91.26.

SABINE MEYER

Vrijdag 16 februari (20 uur) staat het jubilerende Filharmonisch Orkest van Vlaanderen in de Blauwe Zaal van deSingel onder leiding van Jos van Immerseel, die tussendoor ook even het dirigeerstokje zal verwisselen voor het klavier. Samen met Toko Kaneko brengt hij namelijk Ravels bewerking voor vierhandige piano van Debussy’s “Nuages” en “FĆŖtes” (uit de “Nocturnes”).

Het koncert wordt geopend met de orkestsuite “Les Biches” van Francis Poulenc, een muzikaal verhaal over de licht-erotische avonturen van drie knappe jongens en zestien mooie meisjes. De avond wordt besloten met Mozarts overbekende “Klarinetconcerto in A, KV 622”, u weet wel : met dat onvergetelijk mooie adagio. Mozart komponeerde het in zijn sterfjaar 1791 voor de Weense virtuoos Anton Stadler. Het is trouwens het laatste concerto dat hij geschreven heeft. Soliste is de beroemde Sabine Meyer, ooit nog een ontdekking van Herbert von Karajan. Misschien herinnert u zich nog dat de “Berliner” (uitsluitend mannen toen) haar niet wilden, omdat ze een vrouw was. Hoe dwaas. Sabine Meyer voert dit concerto uit op een bassetklarinet zoals Mozart het ook had bedoeld. Deze bassetklarinet staat een grote terts dieper dan de “gewone” sopraanklarinet, klinkt daarom ook donkerder en fluweelachtig, waardoor het adagio bijvoorbeeld nĆ²g treuriger overkomt.

Van Sabine Meyer is ook een cd uitgekomen met diverse orkesten en beroemde dirigenten : zie kaderstukje op deze bladzijde.

– Info : (03) 231.37.37. Fax : (03) 231.91.26.

FONS DE HAAS

De nieuwe chef-dirigent Grant Llewellyn leidt het jarige Koninklijk Filharmonisch Orkest.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content