ANDREAS STAIER

Vorig jaar kreeg de talentvolle pianist Andreas Staier de Caeciliaprijs voor zijn prachtige opnamen van de “Klaviersonaten und Variationen” van Joseph Haydn op twee aparte cd’s (DHM 05472/77285-2 en 77186-2). Hij speelt op een pianoforte en houdt met deze Haydn-opnamen één van de meest overtuigende pleidooien voor het aangepaste gebruik van dit historisch instrument. Het klinkt inderdaad helemaal anders dan op een moderne vleugel, met een eigen doorzichtigheid en klankverhouding. Staier wordt momenteel door vaklieden als één van de beste vertolkers ter wereld op dit instrument beschouwd.

Cd’s van Andreas Staier beluisteren is prima, maar hem live horen, is natuurlijk veel fijner. Op vrijdag 20 januari om 20 uur kan dat in het Conservatorium van Brussel. Hij speelt de sonates Hob. XVI : 20 in c, 39 in G en 49 in Es, de “Arietta con variazioni in Es” Hob. XVII : 3, en het “Andante con variazioni in f” Hob. XVII : 6.

– Info : (02) 511.34.33. Plaatsbespreking (400-850 frank) : (070) 34.46.66.

SCHUMANN (1)

De Filharmonische Vereniging van Brussel is aan een “Seizoen Philippe Herreweghe” bezig. Vorig jaar was er muziek van Schütz, Mendelssohn, Weill en Bach. Nu (maandag 23 januari, 20 uur) kan u in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel luisteren naar heerlijke komposities van Robert Schumann. Herreweghe dirigeert het Orchestre des Champs-Elysées en de cellist Christophe Coin treedt op als solist. Ze spelen de ouverture “Genoveva”, het “Celloconcerto in a”, opus 129, en de “Symfonie nr. 3 in Es”, bijgenaamd de “Rheinische”. Romantiek tot en met.

– Info : (02) 511.34.33. Kaarten en plaatsbespreking : (070) 34.46.66.

SCHUMANN (2)

Gelezen in de leuke persmededeling van Jeugd en Muziek Brussel : “Schumann mochten we nu toch echt niet links laten liggen. Zeker niet met die steengoede formule… aan de jongeren verteld. Eindelijk verneem je nu eens alles wat je nog niet wist en al zolang weten wou over Schumann. Het wordt op een begrijpelijke en jongmensvriendelijke manier uiteengezet door Kurt Rogiers. Hij leest ook voor uit “Polonaise”, het boek over Clara Schumann-Wieck van Gerda Van Cleemput. Het wordt allemaal muzikaal omlijst door het Brussels International Youth Orchestra onder leiding van Etienne Siebens, door de cellist Geert De Bièvre, en de laureaten van de pianowedstrijd Cantabile Maité Vienne, Nikolaus Kende, Goedele en Joost Van Kerkhoven.

Als symfonische muziek krijgt de jeugd op deze “Schumann aan de jongeren verteld” de “Freischütz Ouverture” van Von Weber, de “Symfonie nr. 1” van Brahms, en van Schumann want uiteindelijk staat die in het middelpunt het prachtige “Celloconcerto” en een hele reeks pianowerkjes uit “Album für die Jugend” door bovengenoemde jonge pianisten. Een leerzaam koncert voor jong, maar ook voor oud.

– Info en tickets : Jeugd en Muziek Brussel, Baron Hortastraat 5 in Brussel, (02) 507.83.40.

LA PETITE BANDE

Het stadhuis van Veurne is een prachtig renaissance-gebouw. Het interieur dateert grotendeels uit de 17de eeuw en heeft zeldzame muurbekledingen in Corduaans en Mechels goudleer. Ook de zolderingen, schouwen en schilderijen lonen de moeite. Dank zij Westtoerisme kan u daar op zaterdag 21 januari een rondleiding krijgen, met daarna een receptie in de “Stenen Zaal”. Dan volgt de hoofdbrok : een schitterend koncert in de Sint-Niklaaskerk van Veurne, uitgevoerd door La Petite Bande onder leiding van Sigiswald Kuijken, die ook als violist-solist optreedt. Ze spelen de symfonieën 102 en 103 van Haydn en het “Vioolconcerto in G”, KV 216, van Mozart. U kan ook alleen naar het koncert gaan : het begint om 20 uur. Voor de rondleiding moet u eerst even bellen. Na het koncert is er mogelijkheid om te dineren en er te overnachten. Vanwege de Wodca…

– Info en reservatie : Westtoerisme, Kasteel Tillegem in 8200 Sint-Michiels/Brugge, (050) 38.02.96. Fax (050) 39.02.92.

FONS DE HAAS

Andreas Staier : de charme van de pianoforte.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content