WAGNER

Sinds Yuri Simonov dirigent is van het Nationaal Orkest van België klinkt het alsmaar beter. Hij is een bezieler. Onder zijn leiding geeft het orkest op donderdag 12 januari (20 uur) in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel een avond vol Wagner-hits. Solisten zijn de sopraan Zsuzsa Misua en de tenor Andràs Molnár. U krijgt onder meer uit “Der fliegende Holländer” de ouverture en “Duett” ; uit “Lohengrin” het Vorspiel en “In fernem Land” ; uit “Tristan und Isolde” de Prelude en “Liebestod” ; uit Die Meistersinger de ouverture en “Walthers Preislied” ; uit “Die Walküre” het “Frühlingslied” ; en uit “Tannhäuser” de ouverture, “Dich, teure Halle” en “Duett”.

– Info : (02) 511.34.33. Plaatsbespreking : (070) 34.46.66.

GITAARDUO

De parel van ons gitaartalent, Raphaëlla Smits, in duo met de wereldvermaarde Oscar Ghiglia uit Livorno (Italië) is geen toevallige samenwerking, maar het resultaat van een biezondere wederzijdse waardering. Of om het anders uit te drukken : zij zitten muzikaal op dezelfde golflengte, begrijpen elkaar, voelen elkaar aan. In het kader van de reeks “Muziek om vrij te ademen” geeft het tweetal op zondag 15 januari om 15 uur een koncert in het auditorium van de Royale Belge (Vorstlaan 25 in Brussel). Ze spelen dan werken van Bach, Mozart, Sor en Castelnuovo-Tedesco. De toegangsprijs bedraagt slechts 300 frank, en 150 frank voor kinderen vanaf 13 jaar, studenten en 60-plussers. Voor de kleine peuters is er gratis animatie. Uw auto is geen probleem, want de parking is enorm groot.

– Info en tickets : (070) 23.32.33.

MOZART

Het zal wel een eeuwig mysterie blijven waarom de opera’s van Mozart zo onvermoeibaar blijven fascineren. Je valt er ook nooit bij in slaap, en wie er zich diepgaand mee bezighoudt, ontdekt steeds nieuwe en verrassende facetten. Geen nootje, puntje, boogje staat er te veel. Elk instrument heeft zijn betekenis en kleur, elke stem staat in funktie van een aanverwant karakter, elk tempo beantwoordt aan een gemoedstoestand. Maar het hoe en de wijze waarop een dirigent het allemaal naar de mensen toe vertaalt, blijft heel persoonlijk. Daarom bestaan er ook zoveel onderling verschillende opnamen van. Precies daar begint ook de beoordeling van “Maar ik vind, dat… ” en het “Maar volgens mij zou…”. Heel subjektief, dat is waar, maar even goed boeiend.

Aanstaande zondag 8 januari vergelijkt men in het Radio 3-programma “Het eerste oordeel” (13 u.10) een viertal produkties van Mozarts opera “Le Nozze di Figaro” op libretto van Lorenzo da Ponte en gekomponeerd in 1785-’86. Panelleden zijn Marc Clémeur, Erna Metdepenninghen en Erika Pauwels. Dat zal interessant worden, omdat dit drietal er veel van af weet. Moeilijk ook, omdat er maar met enkele fragmenten gewerkt kan worden. We zijn hoe dan ook benieuwd naar het oordeel van de gedreven intendant, de recensente met encyclopedische kennis, en de zangeres met grote ervaring op de Bühne en in de opleiding. En natuurlijk branden we van nieuwsgierigheid naar het resultaat. Luister mee en vorm uw eigen oordeel.

CHOPIN

In de Gentse Rode Pomp geeft de Bulgaarse pianist Juli Lavrenov op zaterdag 14 januari (20 uur) een Chopin-avond. Al is de akoestiek in de Rode Pomp niet zo vreselijk ideaal, de sfeer is er altijd uitzonderlijk intiem en gezellig, wat voor Chopins gevoelig en romantisch klavierwerk erg belangrijk is.

Op maandag 16 januari (20 uur) gaat de Rode Pomp de “Russische toer” op. Het is het tweede programma van “The Moscow Chamber Soloists”, bestaande uit de violisten Michel Taits en Elena Boni, de alto Lev Anikeev en de cellist Valery Krivobodorov. Ze spelen het “Strijkkwartet nr. 2” van Borodin, een strijkkwartet van Mozart (KV nog onbekend), het “Kwartet nr. 7” van Sjostakovitsj en het “Kwartet nr. 2” van Brahms.

– Info : (09) 223.82.89. Fax (09) 233.35.80.

FONS DE HAAS

Dirigent Yuri Simonov brengt met het Nationaal Orkest van België een avond vol Wagner-hits.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content