Eeuwwisseling

Met de jaarwende in zicht worden we als muziekliefhebbers flink verwend, maar het is opletten geblazen voor commerciële boobytraps. Ook ter gelegenheid van de nakende eeuwwende verschijnen nu reeds speciale edities die wél de moeite lonen.

Zo is er de verjaardagseditie “Centenary Edition” van Deutsche Grammophon met zestig cd’s, verdeeld over zeven volumes of dozen (de cd’s zijn ook afzonderlijk verkrijgbaar). Volumes 1 en 2 bevatten parels uit de vroege jaren van deze eeuw. In volumes 3 tot 7 vind je de grote namen op de erelijst van het “merk-met-het-gele-label”. (DG)

Een unicum in de geschiedenis: de samenwerking van grote platenlabels voor het project “Great Pianists of the 20th Century”. Op niet minder dan 100 dubbel-cd’s vertolken vierenzeventig van de grootste pianisten van deze eeuw zeer veel moois van wat ooit voor piano geschreven werd (zie ook cd van de week, elders in dit nummer). (Philips)

Allerhande

Onder de titel “900 Years Hildegard von Bingen” krijgt de “lezing” gewijd aan deze mystica/componiste door de groep Sequentia definitief vorm. De box bevat acht cd’s: Canticles of Ecstasy, Voice of Blood, O Jerusalem, Symphoniae, Ordo Virtutum (2) en Saints (2). (DHM)

“María de Buenos Aires” is een tango operita gecomponeerd in 1967 door Astor Piazzolla op teksten van de Argentijnse dichter Horacio Ferrer. Dit fabelachtige werk wordt uitgevoerd door Gidon Kremer en een cast van uitzonderlijke muzikanten. Kremer noemt het zelf een van de belangrijkste composities van Piazzolla. (Teldec)

“La Pellegrina” bevat de muziek voor een van de belangrijkste trouwfeesten uit de zestiende eeuw. Anno 1589 trouwden Ferdinand de Medici en Christine de Lorraine. Schitterende evocatie door het Huelgas Ensemble o.l.v. Paul van Nevel. (Sony)

Een Special Offer van Accent bevat drie cd’s met “le glorie della musica italiana”: muziek van Vivaldi, Geminiani, Corelli door o.a. Roel Dieltiens, Wieland en Sigiswald Kuijken, naast “Effetti e Stavaganze” van een hele rits Italianen uit de zestiende en zeventiende eeuw door Concerto Palatino. (Accent)

Typische cadeau-cd: “Romance” door de Japanse contratenor Yoshikazu Mera, met dé toppers uit het repertoire: “Ave Maria” van Gounod/Bach, “Ombra mai fu” van Händel, “Solveigs lied” van Grieg, tot en met de traditional “Greensleeves”. Je reinste kitsch, maar wat heeft die man een prachtige stem. (BIS)

De Amsterdamse uurwerkmaker Pieter Klock (1665-1754) inspireerde Liesbet Vereertbrugghen en Jan Huylebroeck tot “Het Museum van Pieter Klok”, een muzikaal verhaal voor blaaskwintet en verteller. Radio 3 produceerde de cd, Alamire het bijbehorende werkschrift. Een geschenk voor jong en oud.

Voor de ingetogen zielen onder ons: een heruitgave van het wondermooie “Requiem” (+ het Magnificat) van John Rutter, door The Cambridge Singers (+ solisten) en The City of London Sinfonia onder leiding van de componist zelf. Subliem.

In de reeks Masterworks Heritage is er “From Gershwin’s Time”, een dubbel-cd met originele klanken uit de tijd van George Gershwin (1898-1937). Je moet er het knetteren van de “voorhistorische” opnamen wel bij nemen. (Sony)

Milo Derdeyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content