Met de term kamermuziek wordt meestal verwezen naar muziek voor kleinere ensembles en bedoeld om uitgevoerd te worden in kleinere (huiselijke) ruimtes. Dat wil al eens uit z’n voegen barsten. Een strijkkwartet in de Grote Zaal van het Paleis voor Schone Kunsten (Brussel), bijvoorbeeld, is wel commercieel, maar niet muzikaal verantwoord. De zaal van het Conservatorium in de hoofdstad is nog net ‘huiselijk’ genoeg voor een dergelijk optreden. Of je moet over kamermuziek denken als die olijkerd die James Last ideaal vond om in zijn slaapkamer te beluisteren…

Oorspronkelijk was kamermuziek trouwens een zeer intiem genre dat alleen bedoeld was om in familiale kring ten gehore gebracht te worden en niet meteen bestemd voor een groot publiek. Het genre is aanwezig in elke periode van de geschiedenis en een festival gewijd aan kamermuziek kan dus alle kanten uit : barok, klassiek, romantisch, eigentijds.

Het 3de Internationaal Kamermuziekfestival van de Kempen vindt plaats op 30 augustus en op 5 en 6 september aanstaande, in het Paterspand in Turnhout. Het is alvast varietas delectat, voor elk wat wils dus. Op 30 augustus brengen I Solisti da Camera ( Piet Van Bockstal, Carlos Bruneel, Eric Baeten, Jacques Dupriez, Didier Poskin, Christian van der Borght) werk van J. Haydn (Kwartet op. 50 nr. 5), Wim Henderickx (2 Nocturnes), W.A. Mozart (Kwartet voor fluit en strijktrio KV 285), E.J. Moeran (Phantasy Quartet), G. Rossini (Duetto voor cello en contrabas) en A. Bliss (Conversations voor fluit, hobo en strijktrio). Op 5 september vertolkt het Strijkkwartet Spiegel ( Guido De Neve, Nico Balthussen, Leo De Neve, Jan Sciffer) strijkkwartetten van L. van Beethoven, W. Henderickx en F. Schubert ; en op 6 september is het Walter Boeykens Ensemble aan de beurt ( Walter Boeykens, Marjeta Korosec, Eric Baeten, Thérèse-Marie Gillisen, Marie Hallynck) met het Kwintet in B voor klarinet en strijkkwartet van C.M. von Weber, 4 Pieces voor klarinet en strijkkwartet van W. Henderickx, het Terzetto voor 2 violen en altviool van A. Dvorak en het Kwintet voor klarinet en strijkkwartet van J. Françaix.

Een absolute ‘must’ voor liefhebbers van het genre en een gepast eerbetoon (dat hebt u allicht geraden) aan onze eigen Wim Henderickx.

Info & tickets : tel. (014) 41.69.91 of aan de balie van De Warande in Turnhout.

Het Strijkkwartet Spiegel brengt op het 3de Internationaal Kamermuziekfestival van de Kempen werk van Schubert, Beethoven en Wim Henderickx.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content