Het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen draagt zijn steentje bij tot de herontdekking van Vlaamse toondichters. Donderdag 10 en vrijdag 11 april aanstaande wordt de opera ?Mater Dolorosa? van de Antwerpse componist-dirigent Daniël Sternefeld (1905-1986) uitgevoerd. Deze leerling van Paul Gilson was zelf een eminent pedagoog en wordt beschouwd als de geestelijke vader van menig Belgisch musicus. Hij was een uitstekende dirigent en stond jarenlang aan het hoofd van het orkest van het NIR (later gesplitst in BRT en RTB). Als componist had Sternefeld een voorliefde voor Richard Strauss, Mahler en Bartók, en hij was bevriend met Igor Stravinsky. Een veelschrijver was Sternefeld niet : hij had het ongetwijfeld te druk met andere professionele bezigheden en was bovendien zeer kritisch voor zijn eigen werk… Een bescheidenheid die hem siert, als men bedenkt wat voor een aangrijpende bladzijden hij heeft nagelaten.

Een van die meesterwerken is de opera ?Mater Dolorosa?, een opdracht van Paul Gilson. Na lang aarzelen en vooral lang zoeken naar een geschikt libretto zou Sternefeld die ?moeilijke opdracht? (sic) aanvaarden. Dat libretto werd geschreven door de dichter Willem Gijssels en is gebaseerd op ?De Moeder?, een smartelijke vertelling van Andersen. Een moeder wier kind overleden is, gaat de worsteling aan met de dood om haar schat weer te bevrijden. Om haar doel te bereiken, offert zij zelfs het licht van haar ogen op… Sternefeld heeft die schrijnende ‘motieven’ moederliefde, moederangst, dood… tegelijk ook een aanklacht tegen de oorlog meesterlijk verklankt.

?Mater Dolorosa? werd gecreëerd op 21 december 1935, in de Koninklijke Vlaamse Opera, met Sternefeld zelf aan het hoofd van het orkest waar hij 13 jaar tevoren zijn muzikale carrière (als fluitist) begonnen was. Enkele jaren nadien brak de oorlog opnieuw uit…

Het programma door het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen bevat ook ?Metamorphosen? van Richard Strauss (1864-1949), een herinnering aan de grootste catastrofe uit het leven van de componist : het bombardement van de oude opera van München, op 2 oktober 1943. Een sombere meditatie, rouwmuziek voor München, Strauss’ geboortestad.

Blauwe Zaal van deSingel, om 20 uur. Tickets : tel. (03) 231.37.37.

MILO DERDEYN

Daniël Sternefeld hier op de foto met Igor Stravinski (rechts) liet enkele aangrijpende bladzijden muziek na. De opera Mater Dolorosa is een van zijn meesterwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content