Het Koninklijk Jeugd Theater (KJT) heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het pad van wat eerst het Jeugdtheater van de KNS was, later het Kindertheater en tenslotte het KJT, ging niet over rozen een lang verhaal dat ons hier te ver zou leiden maar in fine werd hetzelfde KJT toch erkend als Instelling van Openbaar Nut (ION). Van bij het ontstaan had het KJT iets met muziek. Het titanenwerk van huiscomponist Peter Welffens (Ondine, Midzomernachtsdroom, Schone en het Beest, Peter Pan, Lotje de Mus) ligt nog in het geheugen. Ook in dit jaar van herstructurering wil directeur Walter Merhottein die band met de ?klassieke? muziek bewaren, vooral in het kader van wat heet de jongerenwerking. Sedert enkele jaren organiseert het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen zogenaamde ?open repetities? voor scholen (in zaal Elckerlyc), waarbij de jongeren een orkest in actie kunnen meemaken. De dirigent onderbreekt af en toe de repetitie en geeft uitleg.

Daarnaast zijn er op zondagmorgen de Kinderen Ontdekken Muziek-concerten (K.O. M), in samenwerking met de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde, Kindervreugd en Jeugd & Muziek Antwerpen.

In een co-productie tussen het KJT en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen, brengen dirigent Etienne Sieben en regisseur Harry de Neve werk van Igor Stravinsky (De geschiedenis van de Soldaat) en de creatie van ?Jiu-Se-Lu? van de Chinese componist Hao-Fu-Zhang (1952), die al sedert 1987 in West-Europa verblijft en van wie verscheidene werken bekroond werden. Jiu-Se-Lu is een oorspronkelijk boeddhistisch sprookje : de geschiedenis van een rechter en zijn vrouw, van een schilder en een hert met een wondermooie vacht in negen kleuren… Meer verraad ik niet.

Uit een magische interactie tussen sprookjesachtige theatrale en muzikale werkelijkheid groeit een voorstelling die muziekfans inleidt in het theatermedium en theaterfreaks laat kennismaken met de muziek van de 20ste eeuw. Een aanrader, vanaf de leeftijd van 6 jaar.

Nog op woensdag 5, vrijdag 7 en zondag 9 februari (20 uur), in de KJT-zaal, Stadsschouwburg, Theaterplein, 2000 Antwerpen.

Info & tickets : open repetities voor scholen, tel. (03) 226.15.13. K.O.M. : tel. (03) 233.34.44. Coproductie : tel. (03) 233.35.25 en (03) 233.89.64.

In een coproductie van het Koninklijk Jeugdtheater en het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen dirigeert Etienne Siebens (links) Jiu-Se-Lu, een boeddhistisch sprookje op muziek gezet door Hao-Fu-Zhang (rechts).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content