De zeventiende-eeuwse Piloerse- maborg combineert de landelijke rust met een voornaam, klassiek karakter en een enthousiaste gastvrouw.

:: Piloersemaborg, Sietse Veldstraweg 25 / 27,

NL-9833 TA Den Ham, Nederland,

+31 50 403 13 62,

piloersemaborg@lauwersland.net,

www.borgen.nl en www.erfgoedlogies.nl.

Foto’s doen Piloersemaborg meestal onrecht aan. Het in 1633 door landadel gebouwde goed bezit immers zoveel meer sfeer, intimiteit, klasse en statigheid dan op film valt vast te leggen. Omgeven door landerijen met paarden en koeien en omsloten door een gracht ogen de aaneengesloten gebouwen als een voorname rustplaats op het platteland, op vijftien minuten rijden van Groningen. Aan het begin van de achttiende eeuw werd het verkocht aan een boerenfamilie die er aan landbouw en veeteelt deed, dat laatste zelfs tot in 1991. Toen daar een punt achter werd gezet, ging de familiestichting op zoek naar een oppasser en een beheerder.

“Ik woonde in de stad en wilde wel naar het platteland”, zegt Wynetta Themmen, die stewardess was geweest en aan partycatering had gedaan. “En ik zag meteen de mogelijkheden van het gebouw.” De gastvrouw, inmiddels borgvrouwe, betrok het landgoed en diende een plan in om van de stallingen gastenverblijven te maken. Uiteindelijk kwamen daar vele instanties en nog meer geduld bij kijken. Op 1 januari 1999 gaf mevrouw Themmen haar werk op, zes weken later opende ze haar deuren voor gasten. Uiterlijk is er weinig veranderd : in de koeienstal met het immense zadeldak werden op de benedenverdieping drie appartementen ingericht met eigen buitenterras, terwijl op de appelzolders twee bedsteekamers gestalte kregen. Die zien er kleurrijk ouderwets uit en met een lengte van 2,10 meter net lang genoeg voor moderne benen. Ze zijn gekoppeld aan een ruime zitkamer zodat er eigenlijk een suite ontstaat. Zelf overnachten we in een van de appartementen, die in oude kleuren zijn gezet en een bijzonder ruime zitkamer hebben met een antiek meubel. Er staat een Frans bed waarvan een elegante zitbank werd gemaakt en er blijkt een badkamer te zijn met ligbad. Voor wie een klein hapje wil klaarmaken is er zelfs een kitchenette.

Alhoewel de gastenverblijven erg recent zijn, vallen ze in het gebouw nauwelijks te onderscheiden van het authentieke, oude woongedeelte met zijn statige gezelligheid, antieke schilderijen, sleetse vloeren en schitterend meubilair. De gasten genieten mee van die heel bijzondere sfeer want in de bibliotheek wordt het uitgebreide ontbijt geserveerd. En de gastvrouw, een enthousiaste Friezin, staat altijd klaar voor wie iets nodig heeft.

Piloersemaborg telt drie appartementen die tegen 120 euro worden verhuurd, en twee bedsteekamers die 95 euro kosten, inclusief ontbijten.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content