Sandalen en slippers zijn de accessoires voor deze zomer. Zijn je voeten er klaar voor?

Voeten zijn de meest verwaarloosde onderdelen van ons lichaam. Hoewel we ze elke dag nodig hebben, besteden we er doorgaans pas aandacht aan als ze pijn doen. Of als de zon begint te schijnen en we onze sandalen uit de kast halen. Dan komen eeltplekken, likdoorns of kromme tenen, laat staan een zweetgeur, bijzonder ongelegen.

Problemen zoals likdoorns of ingegroeide teennagels laat je best aan de pedicure over. Zelf eraan prutsen verergert de zaak meestal. Veel ellende kan je voorkomen door schoenen ruim genoeg te kopen en erop te letten dat ze nergens knellen. Eeltplekken kan je zelf aanpakken, met de nodige voorzichtigheid. Een lauw voetbad met algenzout of essentiële oliën ontspant de voeten en verzacht de huid. Droog je voeten goed af en gom dode huidcellen weg met een puimsteen, een speciale vijl of een scrubcrème. Niet te ijverig met die puimsteen, anders haal je de natuurlijke bescherming weg en loop je enkele dagen ongemakkelijk. Als het eelt blijft terugkomen, moet je je voeten en schoenen bestuderen om de oorzaak te vinden. Eeltvorming is immers een natuurlijke bescherming om grote druk op een bepaalde plaats op te vangen.

Teennagels knip je recht af, nooit rond. En nooit de hoeken afknippen, want dan kunnen de nagels ingroeien. Een speciale teennagelknipper knipt vanzelf recht. De scherpe randjes en kantjes vijl je wat bij, zonder de hoekjes weg te vijlen.

Nu je nagelriemen nog zacht zijn van het warme water, duw je ze voorzichtig terug. Dat doe je met een bokkenpootje: een staafje met een rubberen uiteinde met de vorm van een hoef. Een stomp houten stokje met katoengaas of een watje eroverheen kan ook. Nooit aan nagelriemen knippen of trekken. Als het wat moeizaam gaat omdat de huid nog hard is, gebruik dan een nagelriemcrème of -olie om ze zacht te maken.

Veel mensen, vooral vrouwen, hebben last van droge voeten. Als de huid te droog is, geeft dat eeltplekken die te voorkomen zijn door regelmatig een peelingcrème en een hydraterende crème aan te brengen. Een bodylotion volstaat meestal, maar er bestaan ook speciale voedende voetcrèmes ( Dr. Scholl, bijvoorbeeld.

Een ander probleem: zweetvoeten. De remedie: dagelijks wassen met lauw water en bepoederen met talk, die het transpiratievocht absorbeert. Kousen kies je in een natuurlijke, absorberende vezel en voor schoenen is leder het beste materiaal. Het is ideaal om zoveel mogelijk blootvoets te lopen, en er zijn sprays, poeders en crèmes om zweetvoeten te bestrijden.

Nu de voeten verzorgd zijn, verdienen ze een kleurtje. Als het nageloppervlak ribbels en groeven vertoont, kan een vijl de grootste oneffenheden wegwerken. Om de lak goed te laten houden, ontvet je eerst de nagels. Een speciaal kussentje of een paar watjes tussen de tenen geeft meer ruimte om nauwkeurig te werken en verhindert dat je de huid mee lakt. Breng eerst een transparante basislak aan, om te voorkomen dat het pigment van de lak de nagels verkleurt. Daarna kan je in alle veiligheid een gekleurde nagellak gebruiken. Hou de tint vrolijk, deze zomer. Keuze te over: er zijn nagellakken in alle kleuren van de regenboog, mat of met glitters. Yves Rocher en Givenchy hebben er zelfs geparfumeerde.

Sofie Albrecht / Foto Hilde Vanderplancke / Styling Annick Vandecappelle / Make-up Rudi Cremers / m.m.v. Escape, Hotel Mövenpick El Gouna en Egypt Air /

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content