FRANCINE GELDOF

Brugge brengt dit jaar uiteraard een goedgevuld activiteitenprogramma, en een bezoekje aan de cultuurhoofdstad is dan bijna ook een must. Maar kan dat ook met het hele gezin? Zeker weten: mits enige voorbereiding en wat lectuur vooraf is zo’n uitstapje met de kinderen een gegarandeerd succes. Voor wie het zichzelf graag makkelijk maakt, zijn er de Halletoren met honderden trappen, een ritje in de koets of een tochtje met de boot, maar duik liever eens écht in de stad. De Westvlaamse Gidsenkring bijvoorbeeld, verzorgt rondleidingen op kindermaat, en niet alleen voor scholen. Een aangepaste gidsbeurt duurt een uurtje, kost slechts 25 euro en kan ook door één gezin geboekt worden. Met iets oudere kinderen mag het wat langer duren: je betaalt dan 40 euro voor twee uur. Bezoeken draaien om afgebakende thema’s: ziek zijn in vroegere tijden, hoe bouwde men huizen, op zoek naar beelden op straten en pleintjes… Wel minstens één week van tevoren reserveren!

Van mei tot november worden thematische wandelingen georganiseerd voor individuele bezoekers, en een aantal van deze ontdekkingstochten zullen ook kinderen kunnen boeien: ziekenzorg in het oude Brugge, van mythen en legenden, culinair Brugge door de eeuwen heen. Deze wandelingen starten telkens om 14.30 uur op de Burg aan de Dienst Toerisme, waar je ook een kaartje koopt. Volwassenen betalen 5 euro, voor kinderen tot vijftien jaar is dat 2 euro. Speciale gezinsprijs: 12 euro. Inschrijven kan de dag zelf.

Voor wat nostalgie is er het boeiende V olkskundemuseum, met interieurs en voorwerpen uit grootmoeders tijd en een zwarte museumkat, Aristide, de tweede al met die naam. Je vindt hier een huiskamer, een apotheek, een hoedenmaker, de schoenlapper, de kruidenierszaak, een suikerbakkerij waar op donderdagnamiddag snoep wordt gemaakt, én een museumherberg. Ideaal voor zowel kinderen als grootouders. Aarzel ook niet om de grote tentoonstelling Hanze@medici te bezoeken; het onderwerp (Brugge als wereldhandelsstad) mag dan niet zo kindvriendelijk klinken, de tentoonstelling is boeiend opgebouwd. In laatjes en kastjes ontdek je eeuwenoude schatten, je kan de bel van de Beurs luiden, een middeleeuwse hijskraan bewonderen en door kijkgaatjes piepen. De tentoonstelling is verspreid over vier verschillende, historisch belangrijke locaties. Een aanrader!

Info thematische wandelingen en tentoonstellingen: Toerisme Brugge, 050 44 86 86. toerisme@brugge.be

www.brugge.be

Brugge voor kinderen, Westvlaamse Gidsenkring, 050 34 65 45.

info@gidsenkringbrugge.com

www.gidsenkringbrugge.com

Stedelijk Museum voor Volkskunde, Balstraat 43, 8000 Brugge. 050 44 87 64

Twee jaar geleden gaf Brugge een uitstekend jeugdgids voor de musea uit: musea@brugge.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content