Zomerwonen

Vlaanderen vormt vooralsnog misschien een uitzondering op de regel, maar wereldwijd gaan steeds meer mensen in steden wonen. Handig om files te vermijden, en zeker ook een ecologischer en spannender manier van leven. Al moet de stedeling zich vaak met minder ruimte tevredenstellen. Wat je daar toch nog voor moois mee kunt doen, toont Tricia Guild in Urban Living – Een nieuwe kijk op stedelijk wonen. Een overvloed aan leuke ideeën en handige tips, én bovendien een kleurrijke ode aan het stadsleven.

Wie het wat rustiger aan wil doen, kan wegdromen bij de beelden in Alfresco – Buiten leven buiten wonen. De zomer komt er aan, en we willen allemaal wel vensters en deuren opengooien om onze te lang gesloten ruimtes te vullen met licht, lucht en groen. Dit kijkboek toont het buitenleven in verschillende culturen, van de tropen tot de koele noordelijke regio’s. Ruw en robuust of maniëristisch verfijnd, oerklassiek of hypermodern, luxueus of sober : elke stijl heeft zijn eigen charme. Wie zijn tuin wil omtoveren tot ‘buitenkamer’, vindt hier inspiratie in overvloed. En stadsbewoners zien wat ze zoal aankunnen met hun balkons, dakterrassen, besloten tuinen en koertjes .

Urban Living, Tricia Guild, Van Holkema & Warendorf, 29,95 euro. Alfresco, Stafford

Cliff & Gilles de Chabaneix, Lannoo, 24,95 euro.

Wereldwonderen

Wat een voorrecht om op zo’n mooie planeet door het heelal te mogen tollen, denk ik vaak als ik boeken zie als Atlas van de aarde van Marco Majrani. En wat een schande dat we er zo achteloos mee omspringen, is de gedachte die er meestal op volgt. Als de herdenking van de Tsjernobylhorror het hoofd heeft gevuld met somberte over de wereld, is dit een boek om ter hand te nemen. Over de vorming van gebergten, de pracht van zeeën en oceanen, de werking van de atmosfeer en nog heel veel meer.

Wie niet bij de pakken neerzit, is Philippe Bourseiller : in 365 dagen leven op aarde kiest hij bij elke dag van het jaar een prachtige natuurfoto. Met telkens een begeleidend tekstje waarin Ann Jankéliowitch een milieuprobleem belicht, en meteen een tip geeft over hoe we zelf ons steentje kunnen bij-dragen tot de be-scherming van ons fel geteisterde eco-systeem. Kwestie van onze wereld niet al te verhakkeld aan onze nazaten door te geven.

Atlas van de aarde, Marco Majrani, Tirion natuur, 49,95 euro. 365 dagen leven op aarde, Philippe Bourseiller, Lannoo, 39,95 euro.

Jan Haeverans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content