Keukenmeidenverdriet

© DIANE HENDRIKX

De grote schorseneer (scorzonera hispanica) is niet de meest geliefde groente. Ze wordt ook weleens winterasperge, armeluisasperge of keukenmeidenverdriet genoemd, wellicht vanwege het kleverige melksap dat bij het schillen vrijkomt. Met dit recept herstellen we deze vezelrijke seizoensgroente in ere.

Keukenmeidenverdriet
© DIANE HENDRIKX

Gepocheerde koolvis met schorseneren en pinda’s met citroen

Voor 4 personen:

1 citroen

1 kg schorseneren

80 g boter

1 eetlepel honing

1 theelepel venkelzaad

1 sjalot

Fleur de sel

2 eetlepels pinda’s

100 g mascarpone

4 moten koolvis van 150 g

1 liter visbouillon

Tijm

Peper

1. Schil de citroen en pers het sap. Schil de schorseneren in een gootsteen gevuld met water (of onder stromend water). Snijd ze in plakjes.

2. Verwarm de oven voor op 180°C voor de pinda’s.

3. Doe de schorseneren met de boter, honing, venkelzaad, gehakte sjalot en citroensap in een braadpan. Zet onder water en dek af met een vel bakpapier met een gat in het midden. Laat koken tot het water verdampt is (ongeveer 20 minuten). Laat vervolgens nog 5 minuten braden. Breng op smaak met de fleur de sel. Zet warm weg.

4. Zet de pinda’s 5 minuten in de oven. Haal ze vervolgens heel even door de elektrische hakmolen. Meng met de mascarpone. Pocheer de vis 4 minuten in de sudderende bouillon met tijm en peper. Haal de vis eruit en leg hem op de borden. Breng op smaak.

5. Leg de schorseneren naast de vis. Breng op smaak. Voeg de fijngesneden schil van de citroen bij de mascarpone en nappeer de schorseneren. Serveer.

1
1© DIANE HENDRIKX
3
3© DIANE HENDRIKX
4
4© DIANE HENDRIKX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content