Agatha Christie wist het al : de feestperiode is ideaal om een nieuwe thriller te publiceren. Het werd tot het einde van haar leven A Christie for Christmas. Speciaal voor onder de boom een selectie van het betere werk. Als cadeautje, of om stiekem zelf eerst te lezen.

Dodencel

Rudy Kelly, een aantrekkelijke jongen maar wat traag van geest, werkt in een kleine supermarkt in Bass Creek, een stadje in Florida. Op een dag vraagt Lucy hem mee naar haar trailer. Ze heeft zin om te vrijen. Later vindt men de jonge vrouw vermoord in bed. Rudy wordt beschuldigd van moord en veroordeeld tot de doodstraf. De burgemeester van Lexington Avenue, het debuut van de Amerikaanse advocaat James Sheehan, lijkt wel een waar gebeurd verhaal. Als lezer weet je het vanaf het begin : Rudy is onschuldig. Hij is het slachtoffer van een paar mensen die carrière willen maken en niet de minste scrupules hebben. Tot de doorgewinterde topadvocaat Jack Tobin zich herinnert dat de vader van Rudy een jeugdvriend van hem was, iemand die hij de rest van zijn leven dankbaar mag zijn. Tobin besluit zich het lot van Rudy aan te trekken, maar er rest nog weinig tijd. Rudy zit nu al tien jaar in de dodencel en de dag van zijn executie nadert. Wat volgt, is een spannende race tegen de tijd. De burgemeester van Lexington Avenue doet denken aan het vroege werk van John Grisham. Geen grote literatuur, wel een goed verteld verhaal. Soms wat melodramatisch, maar steeds bijzonder overtuigend.

De burgemeester van Lexington Avenue, John Sheehan, De Fontein, 17,95 euro, ISBN 9026122691.

Duistere wateren van Venetië

Joseph Kanon schreef in twaalf jaar tijd maar vier thrillers. Ze hebben allemaal wat te maken met de Tweede Wereldoorlog. Pas nog werd met Cate Blanchett en George Clooney in de hoofdrollen De goede Duitser verfilmd. Zijn jongste roman, Alibi, speelt in Venetië. De jonge Amerikaanse soldaat Adam Miller gaat in de dogenstad zijn moeder bezoeken, een rijke weduwe die haar vooroorlogs luxueus leventje in Europa wil hervatten. Adam wordt verliefd op Claudia, een Italiaanse van joodse origine die aan het Duitse vernietigingskamp is kunnen ontsnappen. Op een feestje ontmoet ze de vriend van Adams moeder en herkent hem als de dokter die haar vader aan de Duitsers heeft uitgeleverd. Adam wil weten of het allemaal klopt en botst op een web van tegenstrijdigheden. Kanon schrijft elegant over het winterse, mistige Venetië. Zijn verhaal glijdt traag en sierlijk voort als een gondel. En de ultieme vraag – kun je het ene leven offeren voor het andere ? – beantwoordt hij met heel veel nuance.

Alibi, Joseph Kanon, Luitingh, 14,95 euro, ISBN 9024556074.

En ook nog …

Heimwee naar een lekker ouderwetse Agatha Christie, waar alle mogelijke verdachten ooit wel eens in de bibliotheek bij elkaar komen ? Stilleven (Van Holkema & Warendorf, 16,95 euro, ISBN 9026985215), het debuut van de Canadese Louise Penny, is leuk en ontspannend. In een geeuwend gehucht wordt een bejaarde roddelaarster die alles weet over de wijk vermoord. Miss Marple ?

Elizabeth George, de meest Britse van alle Amerikaanse misdaadschrijvers, kennen we vooral van haar dikke thrillers met inspecteur Lynley en brigadier Havers. Een onafwendbaar einde (Bruna, 19,99 euro, ISBN 9022987353) is meer een sociale roman dan een klassieke whodunit. Met heel veel empathie schildert George een beangstigend somber beeld van een Londens gezin en een maatschappij die niet in staat is haar minst gegoede burgers een leven die naam waardig te bieden.

Door Fred Braeckman

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content