Lene Kemps
Lene Kemps Lene Kemps is de hoofdredactrice van Knack Weekend.

“Elke tien jaar verzamelen dokters zich rond het ziekbed van de haute couture en verklaren de patiënt dood”, schreef The New York Times, dat was in 1965. Brigitte Bardot had net een persoonlijke uitnodiging van Coco Chanel afgewezen, die een stijlvolle restyling in couture had voorgesteld. “Haute couture is voor oma’s”, had BB gezegd. Het was de tijd van Cardin en Courrèges, van ruimtepakken en gogoboots, het gloriemoment voor de glitterjurken van Rabanne – “Die man is geen modeontwerper maar een metaalarbeider”, zei Chanel een beetje bits – en couture leek inderdaad hopeloos verouderd. Maar net zoals het overlijdensbericht geregeld wordt rondgestuurd, herrijst haute couture ook telkens weer. Dit seizoen lijkt de oude dame bijzonder fluks.

Gaultier en Viktor & Rolf lieten enkele seizoenen geleden hun ready-to- wear vallen en leven al enige tijd uitsluitend van couture en parfums. China heeft zijn eerste couturier : Guo Pei. “Toen ik een klein meisje was, hadden we niet eens een woord voor mode”, vertelde ze aan Jesse Brouns (p. 20). Maar met de welvaart kwam de honger naar mode en mooie dingen. “In dertig jaar tijd hebben we een ontwikkeling gekend die elders honderd jaar heeft geduurd”, aldus Guo Pei. En ze is klaar om de wereld te veroveren.

Hedi Slimane brengt het huis Saint Laurent weer tot leven. Toen Yves zijn coutureafdeling sloot in 2002, noemde hij dat het einde van een veertig jaar durende liefdesaffaire en hij bestempelde zichzelf als de laatste der Mohikanen. Zijn zakenpartner en vriend Pierre Bergé verklaarde de couture dood. “Na Yves er niets meer.” Toch wel dus. Bruno Pavlovsky (p. 28), directeur mode van Chanel, verklaarde in The Guardian dat er met elke couturecollectie nieuwe klanten bij komen, maar zegt : “Eigenlijk is het daar zelfs niet om te doen. Het gaat meer over het bewaren van knowhow en het cultiveren van de perfecte service.”

“Je zou denken dat coutureklanten oud zijn”, zegt Donatella Versace in The New York Times. “Deftige dames die thee drinken. Maar zo is het dus helemaal niet.” Versaces nieuwe klanten bevinden zich in India, Rusland en Brazilië. Of in Londen, Dubai of Korea. Er zijn vandaag nog steeds mensen die graag een immens bedrag neertellen voor een handgemaakte, op maat gemaakte creatie. Hoewel het moeilijk is om iemand in de couturewereld een bedrag te ontfutselen, is bekend dat haute couture begint bij tienduizend euro voor eenvoudige daywear en kan oplopen tot een astronomisch bedrag. Wat je daarvoor krijgt, is perfectie. Een jurk die letterlijk op je lijf is gesneden, waarin je er niet alleen goed uitziet, maar je ook goed in voelt.

Haute couture is de ultieme slow fashion. Aan een simpele outfit werken twee mensen twee weken, met zorg en aandacht voor het kleinste detail. Vandaag is tijd de grote luxe, en dat maakt dat haute couture nog steeds ademt en leeft.

lene.kemps@knack.be

LENE KEMPS

Net zoals het overlijdensbericht geregeld wordt rondgestuurd, herrijst haute couture ook telkens weer

Partner Content