Newsweek noemde Kate Winslet een van de tien gezichten die 1996 meer glans zullen geven. Haar rol in ?Sense and Sensibility” illustreert dat dit geen loze voorspelling was.

Scarlet Cheng

Ik vind het gewoon fantastisch dat ik de rol van Marianne heb gekregen !” Kate Winslet (20) roept het uit, met veel zin voor drama. In Sense and Sensibility is ze de film-zuster van Emma Thompson. ?Ik wilde de rol toch zó graag. Net als vele andere actrices trouwens. Sommigen zouden er een moord voor begaan hebben. Winona Ryder, Juliet Lewis, en naar ik vernomen heb zelfs Marisa Tomei waren geïnteresseerd. Maar ik heb hem gekregen, en daar ben ik reuzeblij om !”

Winslet ging als tiener naar de theaterschool in Maidenhead. Met zichtbaar plezier vertelt ze dat ze altijd veel meer geïnteresseerd was in werken dan in lessen bijwonen. Ze deed reclamespotjes en veel televisiewerk, waaronder twee seizoenen in de komische serie Get Back.

Toen vernam ze dat er in Londen audities zouden worden gehouden voor een Nieuw-Zeelandse film onder regie van Peter Jackson. Heavenly Creatures, gebaseerd op het ware verhaal van twee schoolmeisjes, Juliet Hulme en Pauline Parker. Hun diepe vriendschap en de fantasiewereld die zij deelden, zou leiden tot de moord op Paulines moeder toen zij van elkaar gescheiden dreigden te worden.

Winslet mikte op de rol van Juliet, het blonde, dominante Engelse meisje. Ze haalde het van maar liefst 174 concurrentes. Ze was toen 17 en vloog heel alleen naar Nieuw-Zeeland voor de opnamen.

Heavenly Creatures werd gemaakt met een klein budget, maar het werd een kunstzinnige film die het erg goed deed. Ondertussen had Winslet ook een Amerikaanse agent en die boekte haar voor maar liefst twintig audities in zes dagen tijd. Een van de mensen die ze daarbij in Los Angeles tegen het lijf liep, was Lindsay Doran, de Amerikaanse producent van Sense and Sensibility. Het script voor deze klassieker van Jane Austen was geschreven door niemand minder dan Emma Thompson, die ook in de film zou meespelen. Gelet op haar jeugdige leeftijd liet Winslets agent haar meedingen naar de bijrol van Lucy, en niet naar de rol van Marianne, de belangrijkste tegenspeelster van Thompson.

Ze maakte echter een sterke indruk. Lindsay Doran : ?Toen ik Kate ontmoette, ging ik er meteen van uit dat ze voor de rol van Marianne was gekomen.” Later vond de voornaamste casting plaats in Londen, en moest ze auditie doen bij Doran en regisseur Ang Lee (bekend van The Wedding Banquet, Eat Drink Man Woman). Beiden waren zeer onder de indruk van haar lezing tijdens de auditie. ?Niemand kwam ook maar in de buurt van wat zij deed”, aldus de producent.

Sense and Sensibility gaat over twee aantrekkelijke zusjes die de huwbare leeftijd hebben bereikt : Elinor (Thompson) en Marianne Dashwood zijn naarstig op zoek naar een geschikte partij onder de Engelse hogere stand van omstreeks 1800. Zowel de gereserveerde Elinor als haar impulsieve jongere zus moeten daarbij geld en materiële zekerheid afwegen tegen liefde en romantiek. Onder de huwelijkskandidaten bevinden zich Hugh Grant en Alan Rickman.

Uiteraard schrikte het Winslet een beetje af Emma Thompson als tegenspeelster te krijgen. ?Ik was erg opgewonden, want ik heb altijd veel bewondering gehad voor haar werk”, zo zegt ze. ?Het script had veel gevoelens in me losgemaakt, en ik wou haar dolgraag vertellen wat een prachtig werk ze had geleverd. We konden eigenlijk meteen goed met elkaar opschieten. Ze is een prachtig mens, echt prachtig. En ik maakte natuurlijk ook kennis met Hugh Grant, maar ik denk dat ik zowat de enige vrouw ter wereld ben die niet op hem valt. Ik hoor hem al tieren als hij dit hoort : jij kalf, jij onnozel kalf. Hoe kan je zoiets zeggen !” Ze moet er hartelijk om lachen.

?In veel opzichten lijk ik sterk op Marianne”, geeft ze toe. ?Ik ben altijd al rijp geweest voor mijn leeftijd en heel onafhankelijk. Marianne wil zoveel mogelijk uit het leven halen, en dat heb ik ook heel erg. Ze verspilt geen minuut.”

In de bioscoop vanaf 28 februari.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content